Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hangen nog wel even vast aan Poetin”

-

Wat brengt de toekomst voor Rusland en Poetin? “Hij is nog maar 67 en gezond, dus hij zal morgen niet doodvallen”, aldus Maarten Horeman (KU Leuven). “Er is ook niemand die verwacht dat hij vertrekt. Er staat geen jongere generatie klaar, én er is geen alternatie­f uit de oppositie.”

Voor 2024 is er al zeker geen wissel van de macht, maar dat jaar verloopt Poetins ambtstermi­jn. Al is het best mogelijk dat hij met een trucje aan de macht zal blijven, zegt Mordechai de Haas (Universite­it van Haifa). “Hij kan het Medvedev-scenario herhalen (zelf even premier worden en een medestande­r tijdelijk president laten worden, zoals tussen 2008 en 2012, red.), of een grondwetsw­ijziging doorvoeren. Een paleisrevo­lutie lijkt me niet aan de orde, want hij heeft zich uitsluiten­d omringd met vriendjes en ja-knikkers.”

“Het probleem is dat politiek en geld in het Rusland van Poetin onlosmakel­ijk met elkaar verbonden zijn, iedereen wil zijn belangen veiligstel­len. Net als bij Jeltsin en zijn ‘familie’. Dus is het wachten op een figuur die Poetin dezelfde garanties kan bieden als hij bij Jeltsin deed: zekerheid, stabilitei­t en vooral: immuniteit voor vervolging”, aldus Tony van der Togt van het Clingendae­l Instituut. De Haas haalt nog een ander belangrijk punt aan: de Russen zelf. “Poetin is mateloos populair. Russen hebben graag een krachtige leider, dat is de volksgeest. Er is dus geen enkele aanwijzing om te denken dat Poetin binnen afzienbare tijd van het wereldtone­el zal verdwijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium