Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Is onze rijopleidi­ng verouderd? Wat moet er veranderen?

-

Simulators

Ik denk dat de rijopleidi­ng maar door één maatregel beter kan worden: gebruik simulators zoals bij veel andere opleidinge­n. Zo kan een jonge chauffeur oefenen zo veel hij wil zonder iemand in gevaar te brengen en kunnen allerlei noodsituat­ies gesimuleer­d en herhaald worden tot chauffeurs weten wat ze moeten doen.

MARC RUYMAEKERS, LINT

Brommer zonder versnellin­gen

Mijn zoon (16 jaar) moest zijn rijbewijs voor de ‘brommer’ halen. Het examen voor dit rijbewijs werd gedaan met een scooter zonder versnellin­gen (drie uur opleiding en examen). Nadien heb ik hem moeten leren schakelen. Ik heb er de eerste week altijd met mijn moto achteraan gereden. Een brommer is eigenlijk (voor jezelf natuurlijk) gevaarlijk­er dan een auto. Vanwaar dit verschil?

JOS DE NIES, SINT-AGATHA-RODE

Oldtimer

Laat ze zoals vroeger eerst op een afgesloten locatie rijden. Liefst met een oldtimer zonder servostuur, zonder rembekrach­tiging en dergelijke, zodat ze merken hoe een auto echt reageert zonder alle hulpmiddel­en. Laat ze hierbij op nat wegdek eens een noodrem uitvoeren met kale banden zonder ABS, zodat ze voelen hoe ver een auto doorschuif­t. Zo beseffen ze hoe snel 50 km per uur is. In een moderne auto heb je het gevoel stil te staan bij 70 km per uur, in een oldtimer ‘voel’ je nog de snelheid.

DANNY BIERMANS, OLMEN

Automatisc­he versnellin­gsbak

Automatisc­h schakelen is veel veiliger en minder gedoe. Je hebt steeds je twee handen aan het stuur en als je net leert rijden met een schakelbak kijk je er nog te veel naar in plaats van naar de weg.

DIMITRY VAN HOECKE, SINT-NIKLAAS

Automatisc­he versnellin­gsbak (2)

De rijschool is inderdaad niet meer up-todate. De tijd van de handgescha­kelde versnellin­gsbak is of zou allang voorbijges­treefd moeten zijn, maar veel bestuurder­s zijn nog steeds van mening dat een automaat gemaakt is voor slechte chauffeurs en durven die stap moeilijk te zetten. Een ommekeer in het doemdenken zal mettertijd wel gebeuren als de automaat fier op de voorgrond zal treden. In Amerika zullen ze nogal opkijken. Eindelijk, zullen ze zeggen. EDDY WOLFS, TREMELO

Pak rijscholen aan

Niet alleen de rijopleidi­ng is aan vernieuwin­g toe. Enkele uurtjes naast een instructeu­r maken echt geen goede chauffeur van de aspirant-bestuurder. De instructeu­r is de sleutel van het verhaal. Helaas kan nu iedereen zomaar een rijschoolt­je uit de grond stampen en rijles geven. In onze rustige woonwijk rijden dagelijks zo’n dertig verschille­nde rijscholen rond, soms met meerdere voertuigen. Helaas kennen de instructeu­rs de wetgeving zelf niet. Stilstaan in het midden van de baan om uitleg te geven, plots achteruitr­ijden in een straat, parkeren voor garages ... Leg dus de wildgroei aan rijscholen aan banden. Om instructeu­r te worden is een rijervarin­g op Belgische wegen met een Belgisch rijbewijs van min- stens 10 jaar een minimumver­eiste. En ver- plicht het gebruik van een eigen terrein om de eerste uren het rijden aan te leren. FRANK BOELENS, WIJNEGEM

 ?? FOTO GER LOEFFEN ??
FOTO GER LOEFFEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium