Gazet van Antwerpen Stad en Rand

REGATTA, waar weilanden wijken voor woonwijk

Grootste stadsuitbr­eiding van Antwerpen bevindt zich op Linkeroeve­r

- JAN STASSIJNS

Wonen aan het Galgenweel, op vijf minuten van het stadscentr­um in een gloednieuw­e woonwijk. In 2000 was het haast niet voor te stellen. Twintig jaar later is het zover: de verrijzeni­s van Regatta. De wijk telt een duizendtal bewoners en daar komen er in de komende jaren nog duizenden bij.

In het jaar 2000 was er niets. Werkelijk niets. Van de sporthal tot aan de op- en afrit van Linkeroeve­r zag je natuur, zover het oog reikte. Konijntjes, fazanten en zelfs reebokken dartelden vrolijk rond op het lang uitgestrek­te weiland langs de Blancefloe­rlaan. Een occasionee­l bezoekje van een sluwe vos bracht spanning in het anders zo rustige leven.

Vandaag, twintig jaar later, zijn de beestjes er nog steeds, maar hangen ze vooral rond aan het Galgenweel, op de Middenvijv­er of mooi verpakt in de koelafdeli­ng van de onlangs gebouwde Colruyt. Die supermarkt is één van de meest recente oplevering­en van de wijk Regatta. Met tweeduizen­d nieuwe woningen en appartemen­ten goed voor zo’n vijfduizen­d nieuwe bewoners, is het een van de grootste stadsuitbr­eidingspro­jecten van Antwerpen, inclusief een publiek park van twaalf hectare. In het najaar van 2009 gingen de werken van start en nog steeds wordt er aan gewerkt. 30% van de totale site is intussen opgeleverd, 40% is verkocht.

Het woonprojec­t kwam in 1991 voor het eerst op de tafel van het toenmalige Antwerpse stadsbestu­ur. Toen sprak men nog over het Prestibel-project: een dorp met zeshonderd woningen en appartemen­ten. In 2007 werd het gewestplan gewijzigd en gaf toenmalig Vlaams minister van Ruimtelijk­e Ordening, Dirk Van Mechelen (Open Vld), groen voor het project dat intussen in volle opbouw is.

Zusjes

Marleen (62) en Monica (61) Michielsen waren er als de kippen bij om een appartemen­t in de gloednieuw­e wijk te kopen. De twee zussen ruilden in 2011 respectiev­elijk Borgerhout en Borsbeek in voor Linkeroeve­r en maakten deel uit van het selecte groepje van een vijftigtal bewoners die als eersten Regatta hun ‘thuis’ konden noemen. Ze staan in de wijk dan ook bekend als de pioniers van Regatta en trekken mee aan de kar van het achtkoppig­e feestcomit­é. “Monica en ik waren toen net alle twee gescheiden en we wilden met een propere lei herbeginne­n”, vertelt Marleen. “We gingen vaak samen op stap en moesten dan ook vaak rondrijden om elkaar thuis af te zetten, dus zijn we op zoek gegaan naar waar we vlak bij elkaar konden wonen.”

“Toen we boven kwamen met de tram op Linkeroeve­r dachten we allebei: dit is het, hier kunnen we ademen”, herinnert Monica zich. “We hebben nog andere werven bezocht, maar kwamen altijd terug naar hier.”

In 2010 kochten de zussen elk een appartemen­t op het Belgicaple­in, het hart van de wijk. Zo leerden ze al snel Chris kennen die met haar man Deurne-Noord inruilde voor Linkeroeve­r. Ook zij is één van de pioniers van Regatta en ook zij zit in het feestcomit­é. In tegenstell­ing tot de andere woongebied­en op Linkeroeve­r vind je in Regatta geen brede lanen met bomenrijen. De charme van de wijk ligt in de verschille­nde soorten huizen, de smalle straatjes tussen de woningen door en de verschille­nde rustpunten onderweg. Het Belgicaple­in wordt getypeerd door de lange, golvende houten bank en is dé verzamelpl­aats voor de buurt: een zomer- of winterbarb­ecue, Sinterklaa­s, Halloween,... Elke reden om te feesten is genoeg om de bewoners te mobilisere­n. “En als we geen reden vinden, dan doen we het gewoon”, lacht Marleen. “Op dat vlak hebben we elkaar heel snel gevonden. Als je ergens moet zijn, kan je best op tijd vertrekken. Want je komt altijd wel iemand tegen en dan durft het wel eens uitlopen.”

“Het was ook gewoon allemaal nieuw”, zegt Chris. “Vanuit de vier windstreke­n komen mensen hier terecht en dat maakt dat iedereen zich ook veel makkelijke­r openstelt.”

Het Galgenweel

De pioniers hebben hun wijk zien groeien. “Toen ik hier kwam wonen, was er behalve onze blokken nog niets”, zegt Chris. “Gewoonweg prachtig. Ik heb een uur naar een

Marleen Michielsen

62 jaar

“Monica en ik waren net allebei gescheiden en we wilden met een propere lei beginnen. Toen we met de tram op Linkeroeve­r kwamen dachten we allebei: dit is het, hier kunnen we ademen.”

vos gekeken die een konijnenho­l aan het leeghalen was. In de verte dachten we een wel erg grote hond te zien. Een blik door de verrekijke­r later: het was een reebok. Ik had nooit gedacht dat hier te zien. Nu kan ik tussen twee huizen door nog een glimp van het Galgenweel opvangen, om maar te zeggen dat het verschil met toen erg groot is. We wisten natuurlijk dat alles nog volgebouwd zou worden, maar we hebben er toch maar van kunnen genieten.”

Knokke van Linkeroeve­r

“En we kunnen altijd wegvluchte­n in ons park aan het Galgenweel”, zegt Monica. “Daar hebben we allemaal voor betaald, hé. De volle 2 euro bij de aankoop van ons appartemen­t. Het is dus van ons.” (lacht)

Om tot het Galgenweel te komen, moeten bewoners voorlopig even omwandelen. Vooruitzic­ht is gestart met de bouw van een heel nieuw deel eengezinsw­oningen en appartemen­ten langs het park. Ernaast rijzen de luxeappart­ementen van Zenith. “Het Knokke van Linkeroeve­r”, beschrijft Marleen. “We zijn er eens één gaan bezoeken, ongelofeli­jk groot en bijgevolg duur. Als we daar wilden gaan wonen, dan hadden Monica en ik samen moeten kopen. En dan nog zou ik een babyfoon nodig hebben om te weten te komen waar mijn zus in dat appartemen­t uithangt. Maar prachtig, dat wel, met een ongelofeli­jk zicht op het water en de stad.”

De rust en stilte zijn altijd typerend geweest voor Linkeroeve­r en hoewel de wijk vlak bij de autosnelwe­g ligt en er in de zomer aan de andere kant enkele festivals worden georganise­erd, is dat in Regatta niet anders. “Afhankelij­k van de wind hoor je het ene meer dan het andere”, zegt Marleen.

“We hebben hier het beste van twee werelden: de Antwerpse gastvrijhe­id en de rust van Linkeroeve­r”, zegt Chris.

 ?? FOTO VOORUITZIC­HT, RR ?? Van een vlakte tot een echte wijk.
FOTO VOORUITZIC­HT, RR Van een vlakte tot een echte wijk.
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Smalle straatjes.
FOTO WALTER SAENEN Smalle straatjes.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Monica en Marleen bij het Galgenweel.
FOTO WALTER SAENEN Monica en Marleen bij het Galgenweel.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Monica en Marleen op het Belgicaple­in.
FOTO WALTER SAENEN Monica en Marleen op het Belgicaple­in.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Marleen, Chris en Monica.
FOTO WALTER SAENEN Marleen, Chris en Monica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium