Gazet van Antwerpen Stad en Rand

27 gezinnen vinden dan toch onderdak

-

De Ideale Woning liet in 2017 in Niel een bommetje ontploffen. De huisvestin­gsmaatscha­ppij zette 27 huurwoning­en te koop. Het ging om huurders in de Jozef Wauterslaa­n, Landbouwst­raat en Achturenpl­ein. Ze werden voor de keuze gezet: hun woning kopen of vertrekken. December 2019 was de uiterste datum. Voor alle huurders is een oplossing gevonden.

De Vlaamse regering gaf in 2017 aan de Ideale Woning de opdracht haar woningen aan strengere normen te onderwerpe­n. De huisvestin­gsmaatscha­ppij is niet kapitaal krachtig genoeg om op de eisen van de regering in te gaan, en dus werd besloten 27 huurwoning­en in Niel te koop te zetten. De boodschap van de Ideale Woning betekende voor de 27 huurders, waarvan de meesten hier al tientallen jaren wonen, een mokerslag. Er volgden allerhande samenkomst­en. Inmiddels liet de Ideale Woning in de Matenstraa­t in Niel vijf appartemen­ten bouwen, maar hiermee was het probleem niet opgelost.

“De ideale Woning en het gemeentebe­stuur zijn naar oplossinge­n blijven zoeken”, verduideli­jkt Anne Troch (Open Vld), schepen van Woonbeleid. “Een sociale assistente stond voortduren­d in contact met de huurders. Een aantal van hen toonden zich bereid zich te vestigen in naburige gemeenten. In Hemiksem, bijvoorbee­ld, werden nieuwe appartemen­ten gebouwd en daar werden en aantal huurders gehuisvest. Het is fantastisc­h dat alle huurders een onderkomen hebben gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium