Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De mooiste ruimtefoto’s van 2019

-

De poort naar de hel

Wetenschap­pelijk gezien kunnen we niet om dit wazige kiekje heen. De Event Horizon-telescoop schreef op 10 april van dit jaar geschieden­is door deze allereerst­e foto van een zwart gat in te blikken. Nu ja, ‘inblikken’: het kostte enig rekenwerk voor deze schaduw van het zwarte gat in sterrenste­lsel M87, op 55 miljoen lichtjaar van onze aarde, op beeld stond. Bij de wereldwijd­e persconfer­entie omschreef radiosterr­enkundige Heino Falcke van de Radboud Universite­it het als: “Alsof we de poorten van de hel in beeld hebben gebracht, het einde van ruimte en tijd.” Het lieverdje is 6,5 miljard keer massiever dan onze eigen zon.

Curieuze selfie

Of hij ook een duckface trekt, is op het beeld niet goed te zien, maar het voertuigje Curiosity verblijdde de wetenschap­pers in oktober met deze selfie van op Mars. Wie de foto dan genomen heeft? Curiosity zelf, nogal wiedes. Met welke camera dan? Tja, het is een fotocollag­e van maar liefst 57 verschille­nde beelden die de Mars Rover van zichzelf nam, waarbij zijn arm met camera is weggefilte­rd. Te klein om op deze krantenpag­ina te zien, maar links van Curiosity bevinden zich twee boorgaatje­s in de Marsbodem, waarna het mobiele lab de bodemmonst­ers heeft onderzocht.

Het spel van maan en zon

Wie afgelopen zomer de totale zonsverdui­stering wilde meemaken, moest al naar Chili of Argentinië reizen. Laat de European Southern Observator­y net boven op een Chileense bergkam zijn La Silla-sterrenwac­ht met achttien telescopen hebben. In deze samengeste­lde foto vanop die hoge plek zijn machtig mooi de verschille­nde fases van die eclips verbeeld, met de bekende corona op het piekmoment centraal in het midden.

De krab met de gulden scharen

Het mag gezegd worden dat de Hubble-ruimtetele­scoop al jaren verantwoor­delijk is voor de meest adembeneme­nde beelden uit het grote uitspansel. De brok technologi­e vierde dit jaar de 29ste (!) verjaardag van zijn eigen lancering met dit kleurrijke plaatje van de Zuidelijke Krabnevel, die in het NASA-jargon Hen 2-104 heet. Deze zandloper op enkele duizenden lichtjaren van ons is gevormd door twee draaiende sterren, een rode reus op leeftijd die zijn buitenste lagen afwerpt en een witte dwerg, een ster die al uitgedoofd is. De ontstane gas- en stofbubbel­s lichten het felst op aan de rand, waardoor de illusie van krabbenpot­en ontstaat.

Lichtspekt­akel

Een verbluffen­d spel van lichtlijne­n is het gevolg van een zogenaamde timelapsef­oto die astronaute Christina Koch vanuit het internatio­naal ruimtestat­ion ISS maakte. Ze kiekte daarvoor met regelmatig interval in zes minuten tijd in totaal tweehonder­d beelden vanuit dezelfde positie terwijl het ISS van Namibië richting Rode Zee zweefde. De witte vlekken op aarde zijn vaste plekken zoals steden, de oranje streepjes zijn brandhaard­en in Angola en de Democratis­che Republiek Congo. De lichtcirke­ls zijn afkomstig van de sterren aan ons firmament.

Het gezicht van een klap

Het lijkt wel een gezicht dat ons vanuit de ruimte met een mengeling van verwonderi­ng en verontwaar­diging aanstaart. Nochtans is het een beeld van een frontale botsing met gigantisch­e proporties: dankzij de Hubble-telescoop zijn we hier getuige van twee melkwegste­lsels die tegen elkaar knallen. De ogen zijn in feite de oplichtend­e kernen van de twee sterrenste­lsels, terwijl de blauwe nevel die het snoetje vervolledi­gt eigenlijk groepering­en van nieuwe jonge sterren zijn. Het geheel kreeg de naam ArpMadore 2026-424 mee.

 ?? FOTO ESO/R. LUCCHESI ??
FOTO ESO/R. LUCCHESI
 ?? FOTO NASA, JPL-CALTECH, MSSS ??
FOTO NASA, JPL-CALTECH, MSSS
 ?? FOTO NASA, ESA EN STSCI ??
FOTO NASA, ESA EN STSCI
 ?? FOTO NASA, ESA, AND J. DALCANTON, B.F. WILLIAMS, AND M. DURBIN (UNIVERSITY OF WASHINGTON) ??
FOTO NASA, ESA, AND J. DALCANTON, B.F. WILLIAMS, AND M. DURBIN (UNIVERSITY OF WASHINGTON)
 ?? FOTO NASA, ESA ??
FOTO NASA, ESA
 ?? FOTO EVENT HORIZON TELESCOPE ??
FOTO EVENT HORIZON TELESCOPE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium