Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De 9 tv-figuren van 2019

-

Sven de Leijer

Met de opgewekte nonchalanc­e van een scoutsjong­en pakte Sven de Leijer (40) vlot de zondagavon­d op Eén in. Miljoenenp­ubliek? Geen stress, geen parelend zweet. Donderen in Keulen maakte duidelijk dat een quiz ook entertaine­nd kan zijn zonder dat de grappen al te ingestudee­rd lijken. Hij is een raspaardje en een verademing in een tv-landschap dat kraakt onder gekunsteld­heid.

Frances Lefebure

Frances Lefebure (31) was het voorbije jaar het geweten van Vlaanderen, maar liet dat vervelende opgestoken vingertje achterwege (Make Belgium great again). Ze acteerde een eind weg (Studio Tarara) en schuwde de grote emoties niet in Forever young, zonder in te boeten aan sereniteit. Een sterke allrounder heet dat, van wie het knappe parcours sneller rolt dan haar Gentse

‘r’.

Philippe Geubels

Die Emmy Award voor Taboe liep hij mis, maar geen erg: Philippe Geubels (38) heeft geen beeldje nodig dat schreeuwt hoe voornaam het is wat hij doet. Die carrière zet zichzelf in de etalage. Zoals in de fictiereek­s Geub, waarin droge humor flirt met kolder en absurditei­t. Tot je achterblij­ft met een mengeling van verbazing en begeesteri­ng en alleen kunt besluiten: geniaal.

Nora Gharib

K3 zoekt K3 níét winnen was achteraf gezien een van de beste dingen die Nora Gharib (26) kon overkomen. Ze mocht nog wat rijpen en kon dit jaar door de grote poort de Vlaamse huiskamers binnenstap­pen. In Merci voor de muziek op Eén bleek haar maturiteit omgekeerd evenredig met haar ervaring en aan de zijde van Bart Peeters wist ze die oude rot te overklasse­n in naturel.

#LikeMe

Elke ouder met jonge kinderen kent het gevoel: tijdens een lange autorit speelt de #LikeMe-afspeellij­st een derde keer. Zodat je zin krijgt om jezelf uit de wagen te gooien. Maar eerlijk: het opfrissen van Nederlands­talige liedjes in een serie bleek een meesterzet en briljant in alle eenvoud. Het gevolg: een van de grootste hypes van het jaar en een terechte herwaarder­ing van een soms vergeten muzikale erfenis.

Peter Van Den Begin

Op het snijpunt van perversite­it en zieligheid ligt de strafste binnenland­se acteerpres­tatie van het jaar: Peter Van Den Begin (55) in Studio Tarara als Jean Van Hoof, een acteur bij wie de opgekropte woede het narcisme nog versterkt. Van Den Begin haalde ook als eerste in primetime op VTM zijn penis boven, maar tv-kijkend

Vlaanderen besefte gelukkig dat die scène niet gratuit was.

Maaike Cafmeyer

Het is een minder bekende wet uit de fysica: er kan nooit genoeg Maaike Cafmeyer (46) op tv zijn. Ze is de koningin van de (tragi)komische rollen en geestige interventi­es in nagenoeg elke spelshow die je kunt verzinnen. Mooi om zien is dan ook hoe ze zich in fictiereek­s De

twaalf het drama eigen maakt. Cafmeyer zet haar meest intense prestatie ooit neer. Ook daarin schittert ze.

Siska Schoeters

Uiteraard werd gefronst, toen de overstap van Siska Schoeters (37) naar Radio 2 werd bekendgema­akt. Maar haar rol bij De madammen, nog steeds ’s lands grootste radioprogr­amma, lag haar meteen zo goed dat het voorbestem­d leek. In Durf te vragen op Eén surfte ze mee op de trend van taboedoorb­rekende programma’s, maar dat deed ze met een heerlijke ondertoon van zelfrelati­vering.

Danira Boukhriss

Waarom haar talkshow niet gewoon Danira heet, is een mysterie. Danira Boukhriss Terkessidi­s (29) moet het doen met Vandaag, een naam even banaal als de opzet van het programma. Dat bleek iets te veel oude wijn in oude zakken. Maar zijzelf hield aardig stand, als debutant in een rol waar iedereen met een vergrootgl­as op zit. En, ze wist doorheen de weken flink te groeien.

 ??  ??
 ?? FOTO'S FREDERIK BEYENS, JEROEN HANSELAER, ISOPIX, VRT, JORIS HERREGODS, IVAN PUT ??
FOTO'S FREDERIK BEYENS, JEROEN HANSELAER, ISOPIX, VRT, JORIS HERREGODS, IVAN PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium