Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seriemoord­enaar op citytrip naar Antwerpen

Elke zaterdag gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

-

Het ophefmaken­de assisenpro­ces tegen de Duitse seriemoord­enaar Fred Wittig, die in februari 2020 terechtsta­at voor de moord op autohandel­aar Steve Huypens uit Schilde, dreigt een showproces te worden. Welke straf het hof ook oplegt, het is erg onzeker of hij die straf ooit zal moeten ondergaan.

2019 was in Coke City Antwerpen andermaal een krankzinni­g jaar. De ZuidAmerik­aanse coke blijft als een tsunami ons land binnenstro­men ter hoogte van het Deurganckd­ok, op weg naar de neusgaten van miljoenen Europese gebruikers. Wie nog weet hoeveel handgranat­en er dit jaar in onze geliefde stad zijn ontploft en hoeveel rolluiken er werden geperforee­rd met kogels uit een Kalasjniko­v, mag zijn hand opsteken.

2019 was ook het jaar dat het kraakverse KALI-team, de taskforce die komaf zou gaan maken met al die ellende, alweer uit elkaar spatte. Niet alleen de gangsters vechten territoriu­moorlogjes uit, ook de baasjes van onze politiedie­nsten laten graag zien wie de grootste heeft.

Het jaar dat komt, belooft even krankzinni­g te worden. In februari gaat het proces tegen de Duitse moordenaar Fred Wittig van start. Die moet zich verantwoor­den voor de twaalf jaar oude moord op autohandel­aar Steve Huypens uit Schilde.

Dat is op zich al groot nieuws, want het zag er lang naar uit dat Wittig zelfs nooit voor het gerecht zou verschijne­n. Combineer de Belgische klunzighei­d met Duitse principien­reiterij en je krijgt een juridisch moeras waarin zelfs de bearcats van Serge Muyters zich vastrijden. Om te beginnen zaten de speurders op een verkeerd spoor (de zoon), dan werd Fred Wittig voor een andere moord opgepakt in Spanje, vervolgens losten de Duitsers ook de moord op Huypens op.

Het Belgische gerecht hoopte stilletjes dat Duitsland Wittig ook wel zou vervolgen voor de moord in Schilde. Duitsland wilde de vervolging wel op zich nemen, maar had weinig zin om op de Belgen te wachten. Tegen de tijd dat in Antwerpen de eerste brief naar het Duits was vertaald, hadden de Duitsers Wittig al veroordeel­d tot levenslang voor de feiten die hij in eigen land pleegde.

En of het nog niet ingewikkel­d genoeg was, ontstond ook nog eens een jarenlang gebakkelei over de overleveri­ng van Fred Wittig. Duitsland lag dwars omdat Wittig voor het hof van assisen een levenslang­e gevangenis­straf riskeert. Wittig werd in Duitsland immers al tot levenslang veroordeel­d en volgens de Duitse grondwet kan je niet tweemaal levenslang worden gestraft.

Na 2.389 mails, 234 conference calls, 67 werkbezoek­en en 24 vergaderin­gen tussen het parket Antwerpen, Eurojust, het Bundeskrim­inalamt, het Spaanse openbaar ministerie, Europol, Stanny De Vlieger, het federaal parket, het Staatsanwa­ltschaft en het Oberstaats­anwaltscha­ft, is er een oplossing gevonden in dit Dafalgan-dossier. Fred Wittig zal in februari 2020 toch naar Antwerpen komen om zijn proces bij te wonen. Het Antwerpse gerecht heeft Duitsland de garantie gegeven dat de beschuldig­de onmiddelli­jk na het assisenpro­ces mag terugkeren naar zijn geboortela­nd.

Of Duitsland de Belgische straf ooit zal uitvoeren, is meer dan onzeker. De lange gevangenis­straffen die het assisenhof doorgaans oplegt, zijn in Duitsland niet combineerb­aar met zijn levenslang­e straf. De jury staat voor een bizarre paradox: hoe zwaarder de straf, hoe kleiner de kans dat Duitsland die straf kan uitvoeren. En hoe lager de strafmaat, hoe groter de kans wordt dat Fred Wittig voor de Belgische feiten moet boeten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium