Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Significan­te verschille­n in levensverw­achting bij vroege diagnose”

Screening op muco bij pasgeboren baby’s

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Als je kan ingrijpen vooraleer de eerste schade er is, dan zorgt dat voor een betere levenskwal­iteit”, zegt Elke De Wachter, hoofd van het Mocoviscid­osecentrum aan het UZ Brussel en één van de trekkers om pasgeboren baby’s te laten screenen op mucoviscid­ose of taaislijmz­iekte.

Mucoviscid­ose is een levensbedr­eigende, aangeboren aandoening van de longen. Een verstoorde werking van de afvoer van slijmen zorgt voor ernstige luchtweg- en spijsverte­ringsprobl­emen. Sinds 1 januari dit jaar kunnen ouders hun pasgeboren baby laten screenen op die ziekte. Van de 58.534 onderzocht­e baby’tjes, testten er 12 positief, zo kon u gisteren in uw krant lezen. “Wat we zien in landen waar er al langer aan neonatale screening wordt gedaan, is dat patiënten die de volwassen leeftijd bereiken, duidelijk een minder zware therapieno­od hebben”, legt Prof. Dr. De

Wachter uit. “Bovendien zijn er ook significan­te verschille­n in levensverw­achting vastgestel­d.”

Preventiev­e behandelin­g

In het beste geval wordt de ziekte voor de leeftijd van 2 maanden gediagnost­iceerd. “In België was dat in 2017 gemiddeld op 5 maanden, soms zelfs pas op 9 maanden. Dat is echt te laat. Want eens kindjes in het rood zijn gegaan, groeiachte­rstand en gewichtsac­hterstand hebben opgelopen, is de kans op longschade veel groter. Die groeiachte­rstand moet vermeden worden. En daarvoor is die neonatale screening uiterst belangrijk.”

“Bij een neonatale screening, start je eigenlijk met een preventiev­e behandelin­g”, legt Stijn Verhulst, hoofd van het Mucocentru­m in het UZA uit. “Je kan de behandelin­g ook stap voor stap opstarten, wat voor de ouders dan weer een groot verschil maakt.”

Want muco-patiënten moeten dagelijks een intensieve behandelin­g ondergaan. “We leren de ouders dan hoe de neus van hun kindje te spoelen, hoe te ‘aerosollen’ (medicatie vernevelen met behulp van een toestel, red.). We starten ook meteen met het geven van extra zout en pancreasen­zymen. Een diëtiste volgt nauwgezet het gewicht op en er wordt kinesither­apie opgestart om het slijm uit de luchtwegen te krijgen. We dienen ook sneller antibiotic­a toe om de koloniseri­ng van bepaalde bacteriën in de luchtwegen te voorkomen.”

Levensverw­achting stijgt

Jaar na jaar stijgt de levensverw­achting van mucopatiën­ten. Op dit ogenblik is die 30 jaar. “Maar voor baby’s die vandaag met muco geboren worden, is dat al 50 jaar”, zegt De Wachter. Bovendien komt er binnen dit en een paar jaar een medicijn op de markt waarvan de bevindinge­n veelbelove­nd zijn. “Er is op dat gebied een grote revolutie aan de gang.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium