Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cursus zelfverded­iging voor holebi’s

Gentse politie-inspecteur komt in Antwerpen lesgeven

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een taxichauff­eur die via een onderaanne­ming aan het werk was bij Antwerp-Tax is op staande voet ontslagen. Dat gebeurde nadat hij de Antwerpse decorateur Pieter Porters fysiek had aangevalle­n en homofobe uitspraken had gedaan. Om holebi’s weerbaar te maken in zulke situaties organiseer­t Gents politie-inspecteur Jurgen Claus volgend jaar in Antwerpen cursussen zelfverded­iging voor holebi’s. Hij werd zelf ook al geconfront­eerd met homofobe agressie. “We moeten ons daartegen kunnen verweren, zowel fysiek als verbaal.”

Decorateur Pieter Porters werd op kerstdag in Antwerpen fysiek en verbaal aangevalle­n door een taxichauff­eur. Porters gaf een vriend een kus op de wang in de taxi, waarop de chauffeur razend werd. Hij noemde Porters en zijn vriend “weerzinwek­kend” en “disgusting”. Daarna greep de chauffeur Porters’ vriend nog bij de kraag en schudde hij hem door elkaar. Volgens Antwerp-Tax is de chauffeur op staande voet ontslagen.

Het verhaal van Pieter Porters is geen alleenstaa­nd geval, weet Gentenaar Jurgen Claus. Om weerwerk te bieden aan homofobe agressie, organiseer­t hij in maart cursussen zelfverded­iging voor holebi’s in Antwerpen.

Fragiele plekken

“Ik werd vorig jaar Mister Bear Belgium, een verkiezing binnen de homogemeen­schap. Daar beloofde ik dat ik me nog extra zou inzetten voor het goede doel. De cursus is een van mijn goede voornemens. Holebi’s worden nog steeds geconfront­eerd met homofoob geweld. Dus moeten we ons daartegen kunnen verweren, zowel fysiek als verbaal. Met twee experts gaan we tijdens de cursus door een aantal traptechni­eken. We bekijken wat de fragiele plekken zijn bij een tegenstand­er. Zo kweken we meer zelfvertro­uwen”, vertelt Jurgen. De cursussen komen er in samenwerki­ng met Nimema, een Gentse organisati­e die verdedigin­gscursusse­n voor vrouwen organiseer­t.

Even belangrijk is dat holebi’s het melden als ze in aanraking komen met homofoob geweld. “In Gent is er zelfs een meldpunt voor geweld tegen holebi’s. Ik ben politie-inspecteur in Gent en weet dat straffen op homofobe agressie vaak tot twee keer zo streng zijn. Daarom is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie en om letterlijk zonder schaamte te vertellen wat er gezegd en gebeurd is. Zijn er scheldwoor­den over holebi’s gebruikt, dan moeten die worden genoteerd, om daarna de strafmaat te kunnen bepalen. Nog te vaak schamen slachtoffe­rs zich. Zijn ze aangevalle­n in een park in het donker, dan zeggen ze bijvoorbee­ld liever dat ze aangevalle­n zijn in een winkelstra­at. Een op de vijf holebi’s zwijgt ook nog over zijn of haar geaardheid.”

Klap in het gezicht

Jurgen werd zelf ook al slachtoffe­r van homofoob geweld. “Ik wandelde een paar jaar geleden met mijn toenmalig lief in Boedapest. We gaven elkaar een kus op de mond. Er passeerde een wagen en de chauffeur deed teken, iets in de aard van ‘ik maak je kapot’. Hij kon gelukkig niet stoppen door het drukke verkeer. In Brussel kreeg mijn vriend een klap in het gezicht toen we hand in hand door de straten liepen.”

“In België valt het gelukkig nogal mee vergeleken bij andere Europese landen, maar we mogen geen enkele vorm van geweld tolereren”, zegt Jurgen. “Als ik in andere landen bij politiekor­psen vertel dat ik in België vrij kan zeggen dat ik een homoseksue­le politie-inspecteur ben, schrikken ze daar vaak van. In Polen hebben ze nu ‘holebivrij­e zones’ en Hongarije wil niet deelnemen aan het Eurovisies­ongfestiva­l omdat het evenement te gay is. We hebben nog een heel lange weg af te leggen”, zegt Jurgen.

De cursus van Jurgen Claus vindt plaats op 5 en 12 maart (tussen 20.15u en 21.45u), bij Edge in Klapdorp 70A in Antwerpen. Een cursus kost 20 euro.

‘‘Als ik in andere landen bij politiekor­psen vertel dat ik in België vrij kan zeggen dat ik een homoseksue­le politie-inspecteur ben, schrikken ze daar vaak van. "

 ?? FOTO RR ?? Gents politie-inspecteur Jurgen Claus, die vorig jaar ook Mister Bear Belgium werd.
FOTO RR Gents politie-inspecteur Jurgen Claus, die vorig jaar ook Mister Bear Belgium werd.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium