Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MBAYE DIAGNE reageert op penalty-incident

- BART LAGAE

Mbaye Diagne heeft voor het eerst gereageerd op het penalty-incident in de Champions League en zijn verwijderi­ng uit de kern van Club Brugge. “Ik heb twee weken hartzeer gehad van die gemiste penalty”, zegt de spits in een interview in zijn thuisland. “Dat de club me vier wedstrijde­n heeft geschorst, is een aanslag op mijn waardighei­d.”

Hoe zou het nog zijn met Mbaye Diagne? De Senegalese aanvaller heeft van Club Brugge de toestemmin­g gekregen om af te reizen naar zijn thuisland. Met Kerstmis ging hij luiers en geld uitdelen in een weeshuis in de hoofdstad Dakar. De lokale media trokken er massaal op uit om de daad van naastenlie­fde van de (oud-)internatio­nal vast te leggen. Diagne is nog steeds een bekende voetballer in zijn land, ondanks de verwijderi­ng uit de kern van Club Brugge. Het penalty-incident in Parijs, waarbij hij een strafschop ‘stal’ van Hans Vanaken en miste, was ook in Senegal groot nieuws. Op de trappen van het weeshuis in Dakar doet Diagne zijn relaas van de voorbije twee maanden op Club. “Iedereen heeft gezien hoe ik revolteerd­e met de coach nadat ik de penalty had gemist. De club heeft mij nadien voor vier matchen geschorst. Ook al zou ze dat doen met alle spelers, voor mij was die sanctie niet normaal. Een ware aanslag op mijn waardighei­d, vond ik dat. Met een speler als ik doe je zoiets niet.”

Club Brugge huurde Diagne van Galatasara­y met de bedoeling sterker te staan in de Champions League. De Senegalees legt het nu zo uit dat hij niet gekomen was om in de Jupiler Pro League te spelen. Alleen de Champions League interessee­rde hem. Het was overigens een van de redenen waarom hij Club Brugge boven Anderlecht verkoos. “Ik ben destijds naar Brugge gekomen voor de Champions League, niet voor de competitie”, zei Diagne. “De coach zei me:

Je bent een speler die matchen kan doen kantelen. Je bent een winnaar.

Ook de voorzitter van de club zei me dat in zijn bureau. Ik zei hem:

President, je haalt de beste schutter van Afrika binnen.”

Over het incident met Vanaken hangt Diagne een eigen verhaaltje op. “Ik heb zelf die penalty gecreeerd. Aanvankeli­jk zou ik hem niet nemen, maar de tweede kapitein

(Hans Vanaken, red.) zei me dat hij te zenuwachti­g was om te trappen. Dus deed ik het. Jullie weten dat ik in Senegal nog nooit een penalty heb gemist.”

In realiteit wilde Vanaken dolgraag zelf trappen, maar had Diagne de bal stevig vastgegrep­en. De spits zegt wel spijt te hebben van zijn actie. “Ik heb die penalty niet met opzet gemist. Ik heb twee weken hartzeer gehad van die gemiste strafschop. Het deed me pijn en ik heb er spijt van.” Diagne zegt ook dat de sfeer rond zijn persoon nooit optimaal was en de penalty de zaak heeft doen escaleren. Hij heeft het ook over een vechtparti­j in de kleedkamer na de nederlaag op PSG. “Iedereen heeft gezien hoe ik in opstand kwam tegen de coach.”

Geen beterschap

In een andere onnauwkeur­ige verklaring zegt Diagne dat hij voor vier wedstrijde­n werd geschorst, terwijl de club hem voor onbepaalde tijd aan de kant liet. Die tijd loopt nog steeds omdat Diagne na zijn verwijderi­ng uit de kern geen tekenen van beterschap vertoonde. Hij traint nu al meer dan een maand individuee­l.

“Iedere speler heeft soms moeilijkhe­den, het is zaak als voetballer om daar zo goed mogelijk mee om te gaan”, zei Diagne. “Ik verblijf nog tot in januari in Senegal met mijn familie. Ik bekijk met mijn makelaar wat de toekomst brengt.”

“Eerst zou ik de strafschop niet nemen, maar de tweede kapitein zei me dat hij te zenuwachti­g was om te trappen. Dus deed ik het.” Mbaye Diagne spits Club Brugge

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium