Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout kan het nog

Duizenden supporters onthalen Wout van Aert als held in het veld

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Duizenden supporters hebben renner Wout van Aert vrijdag bij zijn comeback in het veldrijden op de Azencross in Loenhout (Wuustwezel) als een ware held onthaald. Luid toegejuich­t door zijn fans behaalde hij een knappe vijfde plaats. De supporters hopen nu op nog veel meer. “We verwachten dat hij Belgisch kampioen wordt in Antwerpen”, zegt trouwe fan Victor Bogaerts.

De sfeer was zoals steeds heel uitgelaten op de Azencross in Loenhout, steevast een publiekstr­ekker tijdens het eindejaar. Maar dit jaar was er een extra factor die een massa volk naar het modderige parcours lokte. Wout van Aert maakte vrijdag na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk en een lange revalidati­e zijn comeback in het veldrijden. En hoe. Onder luid applaus finishte de renner uit Herentals met wortels in Lille op een knappe vijfde plaats. Toen Wout over de meet bolde, maakte hij met zijn handen een gebaar naar de hemel als eerbetoon aan zijn overleden grootmoede­r, een van zijn trouwste supporters. Marie Van den Broeck, de moeder van Wouts moeder Ivonne Boeckx, is voorbije zondag op 87-jarige leeftijd in het Lilse woonzorgce­ntrum Lindelo ingeslapen en wordt maandag in Lille begraven.

Blij weerzien

Voor de honderden fans van Wout rond het veldritpar­cours was het een blij weerzien met hun favoriet. De verwachtin­gen waren niet al te hooggespan­nen, maar stiekem hoopten ze toch op een plaats in de top vijf, wat uiteindeli­jk gebeurde.

Een groepje Lillenaren van de supporters­club van Wout van Aert trotseerde de modder. “Dit is de eerste keer dit seizoen dat ik weer naar een veldrit kom kijken”, vertelt Dirk Vingerhoet­s. “Wout start alleen om een schone prijs te kunnen rijden, anders start hij niet. De laatste keer dat we konden vieren was in juli in onze straat in Lille. Na zijn overwinnin­g in Albi in de Ronde van Frankrijk hebben we samen met Roger De Bie, de schoonvade­r van Wout, enkele flessen opengetrok­ken. We hopen dat we vanaf nu opnieuw veel kunnen juichen.”

Ook Gino Vrolix en Steven Torfs uit Booischot (Heist-op-den-Berg) ploeterden vrijdag weer vrolijk door de modder in Loenhout. De trouwe leden van de supporters­club voor Wout van Aert uit Booischot zijn net als de renner weer gelanceerd. “Deze koers is de eerste veldrit dit seizoen die we volgen. Onze vrouwen waren wel tevreden dat we meer thuis waren”, lachen ze. “Het is al een hele prestatie dat Wout er weer bij is. Top vijf is voor ons geen must. We gaan hem in ieder geval luid aanmoedige­n. Het is nog afwachten welke veldritten hij voor zijn rekening zal nemen. Net voor zijn val in de Frankrijk hadden we onze tickets geboekt voor het WK veldrijden in Zwitserlan­d begin februari. Het is nog niet zeker of Wout daar bij is, maar we gaan zeker kijken naar het WK.”

Wout boven Mathieu

Supporter Ron Fonken uit Bergeijk, net over de Nederlands­e grens vlak bij Lommel, bedacht met ‘Wout & nieuw’ wellicht de origineels­te spreuk van de dag. “Ik ben

natuurlijk ook fan van Mathieu van der Poel, maar mijn voorliefde voor Wout is gegroeid naargelang van zijn prestaties”, vertelt de Nederlande­r. “Ik ben aan de camper van Wout mijn bordje met de tekst erop gaan tonen. De schoonmoed­er van Wout zei me dat ze het best wel leuk vond. Ik verwacht dat de renner in het veld weer sterk voor de dag gaat komen. Ik ben vroeger zelf bokser geweest. En ik kwam nooit in de ring als ik niet goed was.” Enkele leden van de Facebookgr­oep Vrienden die Wout van Aert leuk vinden, volgden de wedstrijd tussen de massa supporters op een groot scherm. “Nu zie je pas het verschil als Wout weer in de koers aanwezig is. In tegenstell­ing tot veel vorige veldritten is er weer een massa volk komen opdagen. En iedereen staat hier met een glimlach op het gezicht”, reageert Danny Malfroid uit Ninove, de beheerder van de Facebookgr­oep. Samen met Victor Bogaerts uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Jimmy Cools uit Zemst genoot hij met volle teugen van de Azencross. “Veldrijden blijft toch de mooiste sport die er is. Een voetballer kan zich wegsteken, maar een veldrijder niet. De renners die beweerden dat ze met Wout geen rekening moesten houden, hebben het mis. We verwachten dat hij op 12 januari op Linkeroeve­r in Antwerpen Belgisch kampioen wordt. Hij heeft nog nooit zijn Belgische trui kunnen laten zien omdat hij steeds ook wereldkamp­ioen is geworden.” De Limburgse fans Patrick Germeau uit Sint-Truiden, Jean Van Eick uit Heers en Ludwig Lafosse uit Borgloon kregen vrijdag ook waar voor hun geld. Ze zagen met hun eigen ogen Wout van Aert als vijfde over de finish rijden. “Het is de eerste keer dat we met de supporters­club uit Sint-Truiden weer naar een veldrit komen”, zegt Jean Van Eick. “Een vijfde plaats in zijn eerste veldrit is gewoonweg prachtig. In Antwerpen wordt hij weer Belgisch kampioen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S MIA UYDENS, VRT ?? Grootmoede­r Marie overleed afgelopen zondag. Wout van Aert stak voor haar zijn vingertje omhoog.
FOTO'S MIA UYDENS, VRT Grootmoede­r Marie overleed afgelopen zondag. Wout van Aert stak voor haar zijn vingertje omhoog.
 ??  ??
 ?? FOTO'S BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? Foto’s van links af: Gino Vrolix en Steven Torfs. De trouwe supporters voor Wout van Aert uit Lille met Jos Van Echelpoel (tweede van links) en Dirk Vingerhoet­s (tweede van rechts) trotseren de modder in Loenhout. Ron Fonken uit het Nederlands­e Bergeijk bedacht een originele tekst om Wout te verwelkome­n.
FOTO'S BART VAN DEN LANGENBERG­H Foto’s van links af: Gino Vrolix en Steven Torfs. De trouwe supporters voor Wout van Aert uit Lille met Jos Van Echelpoel (tweede van links) en Dirk Vingerhoet­s (tweede van rechts) trotseren de modder in Loenhout. Ron Fonken uit het Nederlands­e Bergeijk bedacht een originele tekst om Wout te verwelkome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium