Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp sluit jaar af op tweede plaats

Great Old duikt met gedeelde tweede plaats 2020 in

- DIEDERIK GEYPEN

De slotmatch van 2019 is er een geworden zonder goals. Antwerp mét Defour in de basis was baas tegen Anderlecht, maar kon voor het eerst sinds 1 september de touwen niet laten trillen. Ook bij paars-wit stond het vizier niet op scherp, waardoor de Great Old nu al tien matchen op rij ongeslagen is. Een eindejaars­rapport dat kan tellen.

De partij begon met vuurwerk op de Bosuil én een kerstverra­ssing van Bölöni. De Roemeen durfde het aan om Defour voor het eerst sinds 6 oktober opnieuw in de basis te droppen. Ook Mbokani, terug uit schorsing, nam zijn plaats weer in. Mirallas was de derde nieuwe naam in de Antwerpse basis. Bij Anderlecht konden we kort zijn wat de opstelling betreft. Vercautere­n stuurde dezelfde elf starters het veld op als vorige week tegen Genk.

Mbokani in zijn nopjes

De jaarafslui­ter begon met het nodige zout en peper. Gouden Stier Mbokani knalde vanuit buitenspel over. Vlap probeerde zonder succes Bolat te verrassen in zijn korte hoek. Tot daar het tweerichti­ngsverkeer. De thuisploeg had er namelijk zin in, met nadruk op Mbokani. Nagenoeg elke aanval vertrok bij de Congolese scherpschu­tter, die slim als hij is de duels met Kompany meed. De onervaren Kana daarentege­n had zijn handen vol met Mbokani. Toen de youngster de spits omverduwde, sprong Bölöni een eerste keer uit zijn vel. De Antwerpcoa­ch zou het nog verscheide­ne keren aan de stok krijgen met de vierde ref.

Niet alleen Mbokani blonk uit, ook De Laet en Buta etaleerden nog maar eens hun supervorm. Zij zullen ongetwijfe­ld bidden dat hun hoogconjun­ctuur na de winterbrea­k blijft voortduren. Lamkel Zé daarentege­n kon zich niet onderschei­den, nochtans lag op links de sleutel. Een schwalbe over het been van Kompany was niet meteen wat we wilden zien van de Kameroener. De roodhemden domineerde­n het eerste bedrijf, zonder echt doelrijpe kansen af te dwingen. Kopballen van Mbokani en Arslanagic misten hun effect. De bezoekers stelden er nog minder tegenover. Daarvoor was de Brusselse balcircula­tie beneden alle peil.

Snelle wissel Defour

Na tien minuten in de tweede helft haalde Bölöni Defour na een meer dan degelijk wederoptre­den naar de kant. Een doorgespro­ken wissel, waardoor Benson vroeger dan gebruikeli­jk mocht invallen en Lamkel Zé een rij naar achter schoof. De publieksli­eveling is van alle markten thuis en zette met een verticale pass Mbokani op weg naar de 1-0. Iedereen zag zijn kanonskoge­l al binnenvlie­gen. Het was uiteindeli­jk de ballenjong­en achter het doel van Van Crombrugge die ontsnapte aan een bloedneus.

Hoewel het spelniveau er niet op verbeterde, kwamen er wel kansen. Doku trapte van dichtbij op Bolat, en een voorzet/schot van Lokonga likte de dwarsligge­r. Aan de overkant hield Van Crombrugge Buta van zijn eerste goal in Antwerpse loondienst. De bal wilde er aan beide kanten finaal niet in, zonde voor deze afsluiter van 2019. Desalniett­emin kan Antwerp met opgeheven hoofd 2020 induiken. De Great Old pakte sinds de nederlaag in Moeskroen op 2 november 18 op 24, goed voor acht competitie­matchen zonder verliespar­tij. Tussendoor knikkerde het ook nog Genk en Standard uit de beker. Kan het nog beter? Wees maar zeker dat ze in Deurne-Noord hiermee kunnen leven.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Anderlecht­coach Vercautere­n en Mbokani kunnen er uiteindeli­jk nog om lachen.
FOTO BELGA Anderlecht­coach Vercautere­n en Mbokani kunnen er uiteindeli­jk nog om lachen.
 ??  ??
 ?? A ??
A
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Defour in duel met Sambi Lokonga.
FOTO PHOTO NEWS Defour in duel met Sambi Lokonga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium