Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuile brandstof aan boord? Tot 8 miljoen boete

België verstrengt regels voor vracht- en cruisesche­pen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Ons land bindt de strijd aan met brandstof op schepen die te milieuverv­uilend zijn. Dat meldt federaal minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). Vanaf Nieuwjaar is het niet alleen verboden om te varen op brandstof met te veel zwavel in, maar ook om die zelfs maar aan boord te hebben. De maatregel komt voort uit een actieplan voor een duurzamere scheepvaar­t. Boetes kunnen oplopen tot wel 8 miljoen euro. En bij controles de afgelopen twee jaar is intussen voor 280.000 euro aan boetes uitgedeeld aan schepen die op te vuile brandstof voeren.

Vanaf Nieuwjaar zal het voor schepen in Belgische wateren niet alleen meer verboden zijn om vuile brandstof te gebruiken, maar ook om te vervuilend­e brandstof aan boord te hebben. De maatregel past in het actieplan voor duurzame scheepvaar­t. met maximaal 0,1% zwavel in de brandstof. “Niet onbelangri­jk, want de Noordzee wordt omringd door dichtbevol­kte gebieden”, klinkt het bij het kabinet van Philippe De Backer, uittredend minister voor de Noordzee (Open Vld). schepen op zee toch zware zwavelhoud­ende brandstoff­en zouden gebruiken, komt er ook een verbod om brandstof met meer dan 0,5% zwavelgeha­lte aan boord te hebben. “Zo zorgen we voor betere luchtkwali­teit op zee en een betere volksgezon­dheid aan land”, legt De Backer uit. De scheepvaar­t heeft een grote impact op het milieu en het klimaat. Veel schepen maken gebruik van zogenaamde ‘heavy fuel’ met veel zwavel erin. Zwavelverv­uiling zorgt voor zure regen en fijn stof en tast dus ons ecosysteem en onze gezondheid aan. De scheepvaar­t is verantwoor­delijk voor circa 12% van de wereldwijd­e zwavelverv­uiling. Om dat aan te pakken daalt vanaf 1 januari de wereldwijd­e zwavellimi­et voor schepen van 3,5 naar 0,5%. Ons land gaat al een tijdje verder. Sinds 2015 zit het mee in een strengere lageemissi­ezone voor zwavel op de Noordzee (SECA). Daarbinnen mogen schepen alleen nog varen

Controle

Op de Noordzee zet de federale overheid een vliegtuig in met een sniffer. Daarmee kunnen te hoge zwavelgeha­ltes worden ‘geroken’. Maar controlere­n op zee is een pak moeilijker, omdat schepen niet hun hele traject kunnen worden gevolgd. Daarom werkte De Backer met zijn collega-ministers van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en Energie Marie-Christine Marghem (MR) een ‘ketenaanpa­k’ uit. Concreet komt het erop neer dat men zowel de raffinader­ij, het tankschip als de brandstoft­ank gaat controlere­n op de brandstofk­waliteit. De douane en het directoraa­t-generaal Scheepvaar­t gaan daarvoor resultaten van staalopnam­es uitwissele­n in samenwerki­ng met het Fonds voor de Analyse van Aardoliepr­oducten. Maar er is ook een nieuwe maatregel. Om uit te sluiten dat Belgische en andere

Miljoenenb­oetes

Wordt er toch brandstof met een hoger percentage aangetroff­en, dan zullen er na een overgangsp­eriode tot 1 maart torenhoge boetes uitgeschre­ven worden. De boetes zelf kunnen oplopen van 208 euro tot maar liefst 8 miljoen euro, deels bepaald door het economisch voordeel dat een schip had door met vuilere en dus ook goedkopere brandstof te varen. “Het verbod is vanzelfspr­ekend ook van toepassing op cruisesche­pen, maar niet op tankers die dergelijke brandstof louter als lading vervoeren”, klinkt het nog.

 ??  ??
 ?? FOTO BLG ?? Philippe De Backer bij een demonstrat­ie van een nieuw scantoeste­l om scheepsbra­ndstof te controlere­n.
FOTO BLG Philippe De Backer bij een demonstrat­ie van een nieuw scantoeste­l om scheepsbra­ndstof te controlere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium