Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Taverne De Scheepvaar­t, waar Paul van Ostaeijen nog verbleef, zoekt nieuwe uitbater

Taverne De Scheepvaar­t zoekt nieuwe uitbater

- KRISTIN MATTHYSSEN Wie interesse heeft in het handelspan­d De Scheepvaar­t, mag mailen naar: ronnyenden­ise@gmail.com

Taverne De Scheepvaar­t in Viersel is voorlopig dicht. De vorige uitbater moest er vertrekken op bevel van de vrederecht­er en nam méér mee dan de eigenaars lief is. Zoals bijvoorbee­ld: de toog. “Wij zoeken nu een fatsoenlij­ke, gedreven overnemer”, zeggen Ronny Van San en Denise Torfs, die duimen dat de zaak in het voorjaar weer heropent.

Ronny en Denise baatten De Scheepvaar­t zelf uit van 1985 tot 2007. Hun hart bloedt toch wat als ze zien hoe de taverne er nu bijligt. “De vorige uitbater zat er sinds 2016 in. Ik heb hem helemaal ingewerkt”, vertelt Ronny. “Maar vanaf hij er zelf voor stond, begon hij ineens over verborgen gebreken te klagen en waren er problemen met betalingen. Het contract werd nu door de vrederecht­er ontbonden. Spijtig genoeg heeft hij al het hout van de toog meegenomen en de houten wand. Hier stond al een toog, maar hij heeft die veranderd. In het contract staat duidelijk dat alle aanpassing­en eigendom van de eigenaar worden. De vrederecht­er gaat nog een expert sturen om de schade te bepalen, maar ik maak me weinig illusies.” Ronny en Denise zoeken nu vol frisse moed naar iemand die het handelspan­d van 240 vierkante meter groot met ruime woonst, garage, tuin en eigen parking nieuw leven wil inblazen. “Het blijft hier een topligging, vlak naast het Albertkana­al, met meerdere fietsroute­s en de waterskicl­ub. Het is hier al een café van vóór 1900. Het zou ideaal zijn als dat zo blijft, maar een kinderdagv­erblijf, superette of andere toegestane handelsact­iviteiten zijn ook bespreekba­ar”, zegt Ronny. Wie De Scheepvaar­t overneemt, krijgt een pand in handen met een bijzondere geschieden­is. Dichter Paul van Ostaijen (1896-1928) bracht er in 1927 de laatste zomer van zijn leven door, voor hij naar het sanatorium in Miavoye vertrok, waar hij in het voorjaar zou overlijden. Eigenlijk was het niet de ideale plek om te kuren voor een tuberculos­elijder, vlak tegen een aanlegplaa­ts voor binnensche­pen. Er bestaat nog een ansichtkaa­rt met een foto van De Scheepvaar­t waarop Van Ostaijen ‘hier verblijft de poëet’ heeft geschreven. De waard van De Scheepvaar­t verzocht de dichter, die zich had ingeschrev­en als ‘dagbladsch­rijver’, na drie maanden te vertrekken. “Die sukkelaar was wreed ziek. Hij hoestte lelijk, en soms hadden we waarlijk schrik dat hij er zou inblijven. Bovendien begonnen de andere klanten te klagen”, schreef de waard hierover.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Ronny Van San. De vorige uitbater die het pand moest verlaten op bevel van de vrederecht­er heeft de toog meegenomen en stripte de muur.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Ronny Van San. De vorige uitbater die het pand moest verlaten op bevel van de vrederecht­er heeft de toog meegenomen en stripte de muur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium