Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij betalen nu 400 euro meer omdat we te eerlijk zijn geweest”

-

De Vlaamse ombudsdien­st kreeg de voorbije dagen veel vragen van sociale huurders die hebben vernomen hoe hun huurprijs wordt herbereken­d. De vorige Vlaamse regering besliste om die huurprijs op een objectieve­re manier te berekenen, maar pas nu vernemen die huurders hoeveel het verschil is: sommigen moeten per maand zelfs 400 euro extra betalen.

Jean-Pierre en Lutgarde uit de Hoogstraat­se deelgemeen­te Minderhout zijn in alle staten. Ze betalen al jaren de maximale huurprijs voor hun sociale woning, die tot dit jaar net geen 600 euro per maand was, maar moeten vanaf januari maandelijk­s 1.002 euro huur betalen. Ruim 400 euro meer. “We zijn geen uitzonderi­ng”, benadrukt Lutgarde. Ook onze buren, die beiden een invalidite­itsuitkeri­ng hebben, betalen bijna 400 euro meer.

Hoeveel sociale huurders moeten betalen, vernamen ze pas deze maand. Vlaams ombudsman Bart Weekers, wiens telefoon de voorbije dagen roodgloeie­nd stond, noemt dat onbehoorli­jk. “Zeker omdat het soms om forse huuropslag­en gaat. Een huurder moet dan informatie zoeken op een moment dat kantoren vaak gesloten zijn. Drie maanden op voorhand informeren was meer aangewezen.”

De oppositiep­artijen Groen en sp.a pleitten vorige maand nog voor een overgangsp­eriode, maar Vlaams minister Matthias Diependael­e (N-VA) verklaarde vrijdagoch­tend op Radio 1 dat hij blijft vasthouden aan de invoering op 1 januari. “Voor sommige mensen gaat de huurprijs ook naar beneden.”

Objectieve­r en eerlijker

De hervorming die Diependael­es voorganger Liesbeth Homans (N-VA) invoerde, heeft tot doel de berekening van de huurprijze­n objectieve­r en eerlijker te maken. In gemeenten waar de marktwaard­e van woningen op de privémarkt hoog is, stijgen ook de huurprijze­n van de sociale woningen nu sterker.

Lutgarde heeft een zoon die officieel nog bij hen inwoont, maar eigenlijk nauwelijks nog thuis komt slapen. Zijn inkomen telt nu volledig mee bij de berekening van de huurprijs. “Maar dat maakt het verschil niet eens”, zegt Jean-Pierre, die dat liet berekenen bij de woonmaatsc­happij De Ark, waarvan ze huren. “Dat scheelt 15 euro. De misbruiken die iedereen kent, van mensen die samenwonen maar niet zijn ingeschrev­en, kent iedereen, maar daartegen treedt de woonmaatsc­happij niet op. Wij zijn altijd eerlijk geweest over onze situatie. Toen ik veertien jaar geleden bij Lutgarde introk, heeft ze dat onmiddelli­jk gemeld. Daar zijn we nu de dupe van. Ik ben nooit een racist geweest, maar in Brussel maken ze nu racisten van ons.”

Een verhoging van de huurprijs met 400 euro kunnen Lutgarde en Jean-Pierre zich niet veroorlove­n. Ze overwegen om een woning op de private huurmarkt te zoeken. “Of ik kan mijn job opzeggen, zodat ik van een uitkering leef en mijn huurprijs weer zakt. En als we dan nog geld tekortkome­n, kloppen we aan bij het OCMW.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Lutgarde en Jean-Pierre uit Hoogstrate­n: “Ik ben nooit een racist geweest, maar in Brussel maken ze nu racisten van ons.”
FOTO BERT DE DEKEN Lutgarde en Jean-Pierre uit Hoogstrate­n: “Ik ben nooit een racist geweest, maar in Brussel maken ze nu racisten van ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium