Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stalker stuurt opgewonden mannen op me af”

-

Een jonge vrouw uit Geel krijgt al wekenlang ongevraagd opgewonden mannen aan haar deur die denken dat zij seks met hen wil. En die boos worden als ze hen niet blijkt te kennen. “Het werk van een stalker die op Tinder mijn identiteit heeft aangenomen”, ontdekte de vrouw. Het gevolg is dat ze haar huis niet meer uit durft.

“Onlangs kreeg ik om één uur ’s nachts een oproep op mijn gsm van een onbekend nummer”, vertelt de 25-jarige K. Ze lag doodop in bed na een lange werkdag, maar besloot toch op te nemen. “Het moest belangrijk zijn, wie zou anders zo laat nog bellen?”

Een onbekende man sprak haar aan: Hey K., ik sta voor je deur. Op welke bel moet ik drukken? “Ik wist meteen hoe laat het was”, zegt K.

Al wekenlang krijgt de vrouw ongevraagd bezoek van mannen, die verbaasd en soms ontstemd reageren als ze laat weten dat ze hen niet kent. “Iemand heeft op de datingapp Tinder een profiel aangemaakt met mijn naam en foto. Die persoon gaat lange gesprekken aan met mannen, waarin ze hen uitdaagt en uiteindeli­jk uitnodigt bij haar thuis.

Maar ze geeft wel mijn adres op”, zegt K., die benadrukt dat ze helemaal niet op Tinder zit. “Diezelfde persoon heeft mijn naam, adres en telefoonnu­mmer trouwens ook op een datingwebs­ite gezet.”

Een van de ongenode gasten toonde haar screenshot­s van de gesprekken op Tinder (zie afbeelding). Daaruit blijkt dat

nnen sommige mannen zich erover e sne verbazen hoe snel ze worden uitgenodig­d. “Jij hebt er wel veel vertrouwen in, hé? Iemand die je totaal niet kent om 1u laten komen?” Het antwoord: “Och, je ziet er nu niet echt een verkrachte­r of een moordenaar uit.”

Sporen uitgewist

Al vijf mannen stonden de afgelopen maand voor de deur van K. Eén man had vijftig kilometer gereden vanuit Bree. “Gelukkig woon ik in een appartemen­t, en stond er nog niemand écht voor mijn neus. Ze bellen me op of sturen berichten via Facebook als ik niet opendoe. Ik ben doodsbang, want ik woon alleen. Wat als zo’n man mij niet gelooft of me opwacht? Zonder familie durf ik niet meer naar buiten.” De onbekende dader verwijdert alle sporen, telkens de mannen effectief voor de deur van K. staan. In een klacht die K. op 30 november indiende wijst ze een andere vrouw aan als verdachte.

“Ze is iemand met wie ik eind 2018 een appartemen­t heb gedeeld. Ik beschouwde J. als een vriendin. Maar na een ruzie begon ze mijn toenmalige vriend en andere kennissen berichten over mij te sturen. Ook mij blijft ze stalken en berichten sturen, vaak via valse accounts. Door de aard van de berichten en door wat ze vertelt weet ik dat zij het is. Ik begrijp niet waarom ze mij blijft achtervolg­en. Ze is ondertusse­n moeder geworden en zou toch beter moeten weten?”

Het gerecht onderzoekt de klacht. Het dossier is onlangs overgemaak­t door het parket Limburg aan het parket Antwerpen, afdeling Turnhout. “Er loopt een opsporings­onderzoek naar de klachten”, bevestigt het parket. De wet voorziet een celstraf tot twee jaar en zware boetes voor wie elektronis­che communicat­iemiddelen gebruikt om iemand schade te berokkenen. Toen ze onlangs ondervraag­d werd door de politie, zou J. ontkend hebben dat zij achter de stalking zit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium