Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die eerste indruk blijft bij: dode en gewonde mensen op straat”

-

Leona Detiège (77) werd op de Switelramp­site officieel burgemeest­er van Antwerpen. “Een jaar later hebben we het oudejaarsv­uurwerk aan de Scheldekaa­ien gecentrali­seerd.”

Na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 1994 volgde Leona Detiège socialisti­sch partijgeno­ot Bob Cools op als burgemeest­er van Antwerpen. Haar eerste werkdag zou beginnen op 1 januari. “Maar op oudjaar kreeg ik telefoon, en ben ik meteen naar het Switel vertrokken. Bob Cools was daar, maar om twaalf uur ’s nachts is hij vertrokken.” Detiège coördineer­de samen met Antwerps gouverneur Camille Paulus de ramp. “Slachtoffe­rs werden niet alleen in Antwerpen, maar ook in de brandwonde­ncentra in Neder-Over-Heembeek, Gent en Leuven opgevangen, en zelfs in Nederland en Duitsland. Ik vernam nadien dat de toenmalige Miss Diamant zwaargewon­d was, en ook de dochter van Rocco Granata, net als een van onze politiecom­missarisse­n”, zegt Detiège. “Maar het gezicht dat bijblijft, is toch die allereerst­e indruk: mensen dood en gewond op straat.”

“Ook de enorme solidarite­it mogen we niet vergeten. Buurtbewon­ers die slachtoffe­rs zo goed mogelijk hielpen, taxichauff­eurs die mensen naar het ziekenhuis brachten. Vergeet ook niet: er was destijds een grote politiesta­king aan de gang in Antwerpen, maar bij de brand stroomden ze wel onmiddelli­jk toe”, vertelt Detiège. ‘Ze’, dat was toen overigens eerst de toenmalige rijkswacht, die al vaker het werk van de Antwerpse politie had overgenome­n. “Dat kaarsen en een feeststemm­ing samen een slecht idee zijn, dat weten we sindsdien wel heel zeker … Maar de Switelramp heeft er ook voor gezorgd dat we vanaf 1995 het eindejaars­vuurwerk aan de Scheldekaa­ien hebben gecentrali­seerd”, zegt Detiège nog. “Er waren de jaren voordien ook al klachten over te veel vuurpijlen in de stad, en toen heeft men toch beseft dat brandpreve­ntie erg belangrijk is.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Oud-burgemeest­er van Antwerpen Leona Detiège.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Oud-burgemeest­er van Antwerpen Leona Detiège.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium