Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzet tegen sociale kavels: “Hier bouwen? Dit is een moeras”

De buurtbewon­ers van Het LeegDe Rietbeemde­n hebben een advocaat onder de arm genomen tegen de plannen van het gemeentebe­stuur om achttien sociale kavels te realiseren in zeer watergevoe­lig gebied.

- JAN BRYS

Het gaat over een gebied gelegen tussen De Tomermaat en Het Leeg in de wijk Het Leeg-De Rietbeemde­n. Bedoeling is dat daar achttien sociale kavels komen waarop kan worden gebouwd. Verder staan er daar ook twee meergezins­woningen op de planning.

“Wij hebben hier vroeger bezwaar tegen ingediend, maar dat werd door het gemeentebe­stuur van tafel geveegd. Daarom nemen we een advocaat onder de arm. Wij vinden het niet kunnen dat op deze locatie wordt gebouwd. In het verleden is het waterpeil gedurende een jaar gemonitord. Toen is gebleken dat het waterpeil tijdens de wintermaan­den slechts een twintigtal centimeter­s onder het maaiveld ligt, waardoor men tijdens die maanden na bebouwing alle neerslag rechtstree­ks het riool laat inlopen. Dat is toch tegen alle regels in”, zeggen buurtbewon­ers Marc Duhoux en Luc Bosmans.

Marc Duhoux

Buurtbewon­er

“Op deze plek, waar het waterpeil al zeer hoog is, is het niet verstandig om bomen weg te nemen en er te bouwen. Dat is om problemen vragen.”

Op die plek zijn pas 1.500 populieren gerooid. Het hout wordt gebruikt als biomassa voor de verwarming van het nieuwe gemeentehu­is. “Dat kunnen we best begrijpen, maar op deze plek, waar het waterpeil al zeer hoog is, is het toch niet verstandig om bomen weg te nemen en er dan te bouwen. Dat is om problemen vragen. Nu vindt men het blijkbaar geen probleem om hier te bouwen. Maar ja, men is nog eens komen meten na een periode van extreme droogte. Dan is het waterpeil natuurlijk gezakt. En die meting neemt men nu als referentie om aan de watertoets te voldoen. Wie nu een kijkje komt nemen, zal zien dat het hier om een moeras gaat.”

Veilig

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Myriam Van Honste (Open Vld) verdedigt de verkavelin­gsplannen. “Er is een provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan vastgelegd in 2017”, zegt de schepen. Dat werd recent vernietigd door de Raad van State, maar deze vernietigi­ng wil niet zeggen dat er een verbod is om te bouwen. De gronden die te watergevoe­lig zijn, werden eruit gehaald. De stukken waarop gebouwd zal worden, zijn volgens de studie veilig genoeg om te bebouwen. Er komen achttien sociale kavels. In de Beemdenstr­aat komen twee blokken met een mix van zesentwint­ig koop- en huurwoning­en. Het worden tien sociale huurwoning­en, elf sociale koopwoning­en en vijf bescheiden huurwoning­en.”

 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Simone Michielsen, Marc Duhoux en Luc Bosmans op de bewuste plek.
FOTO JAN BRYS Simone Michielsen, Marc Duhoux en Luc Bosmans op de bewuste plek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium