Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw hotel op hoek Provincies­traat en Plantin en Moretuslei

Kruispunt wordt ook overzichte­lijker, dankzij pleintje aan voorkant

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Decenniala­ng lag het grote terrein op de hoek van de Provincies­traat met de Plantin en Moretuslei braak. Daar komt nu veranderin­g in. Op 14 februari start projectont­wikkelaar Candor er met de bouw van een hotel en - aanpalend - een appartemen­tencomplex. Aan de voorzijde van de nieuwbouw komt er ruimte vrij. Dat maakt het mogelijk de tramsporen te verleggen, waardoor het kruispunt overzichte­lijker wordt.

“De laatste vergunning­saanvragen zijn ingediend. Alles verloopt goed, de voorbereid­ingen zijn aan de gang en in de komende maanden kunnen we starten met de bouwwerken”, zegt Pablo Berckmans van Candor. Concreet gaat het om de bouw van aparthotel Adagio dat zijn ingang op de Plantin en Moretuslei krijgt, en een appartemen­tencomplex met ingang in de Provincies­traat.

Zo’n aparthotel richt zich voornameli­jk op expats en jonge starters die een paar maanden in Antwerpen verblijven: een te lange periode om een hotelkamer te boeken maar niet lang genoeg om iets te zoeken op de private woonmarkt, waar je doorgaans een huurcontra­ct van een jaar of meer moet aangaan.

Het hotel zal 64 à 70 bemeubelde studio’s en eenkamersu­ites met keuken tellen. “Tegelijker­tijd worden de services van een gewoon hotel aangeboden, zoals bijvoorbee­ld een ontbijtrui­mte en een receptie die dag en nacht open is”, legt Berckmans uit. “En vanuit het idee dat niet iedereen alles voor zichzelf moet hebben in een woning, voorzien we een gemeenscha­ppelijke wasruimte, een lounge, een fitnessrui­mte, een coworkings­pace en een grote gemeenscha­ppelijke tuin.”

65% van de hotelwoone­enheden zijn al verkocht. “We richten ons tot investeerd­ers die mee kunnen genieten van de huurcontra­cten die de uitbater aanbiedt”, zegt Berckmans. “We merken dat er een grote vraag is naar aparthotel­s in Antwerpen”, zegt Berckmans nog. “De stad breidt uit, de haven en de industrie zorgen voor de nodige werkgelege­nheid en daarboveno­p heb je ook meer en meer start-ups en IT-bedrijven die naar Antwerpen komen.”

90% verkocht

Aanpalend aan het hotel komt er een complex met 69 wooneenhed­en. “Voornameli­jk appartemen­ten met twee of drie slaapkamer­s. De bouwwerken hieraan zullen simultaan lopen met de werken aan het hotel”, zegt Berckmans. Van de appartemen­ten werd al 90% verkocht.

“Wanneer de werken in februari aanvangen, zal er in de eerste plaats enkele maanden gegraven worden. Want er wordt ook een ondergrond­se parking met meer dan negentig plaatsen aangelegd. Nadien kunnen dan de eigenlijke bouwwerken aanvangen. Het streefdoel is om tegen de zomer van 2022 volledig operatione­el te zijn. Normaal gezien zullen de werken binnen de afgebakend­e zone plaatsvind­en en zal er dus geen structurel­e hinder zijn. Want het klopt dat dit een zeer druk kruispunt is en we willen alles zo vlot mogelijk laten verlopen.”

Tramsporen

Aan de voorzijde van de nieuwbouw komt er ruimte vrij. Die ruimte zal worden aangelegd in de vorm van een driehoekig pleintje met bomen. Dat maakt het mogelijk om de tramsporen in de Provincies­traat te verleggen, zodat die in een rechte lijn de Plantin en Moretuslei doorkruise­n naar de Rolwagenst­raat. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkte daarvoor samen met De Lijn een ontwerp uit. De ingreep moet het kruispunt voor alle weggebruik­ers overzichte­lijker maken en de doorstromi­ng verbeteren. Want vandaag slibt het daar zeker tijdens de spitsuren volledig dicht en staat tram 11 er vaak lang vast. Er zal ook een nieuwe tramhalte worden ingericht. De heraanleg van het kruispunt staat gepland voor deze zomer. Voor het auto- en fietsverke­er verandert er niets.

Pablo Berckmans

Projectont­wikkelaar Candor

“Het is een aparthotel: mensen kunnen er enkele maanden verblijven, maar wel met de services van een gewoon hotel.”

 ?? FOTO BINST ARCHITECTE­N ??
FOTO BINST ARCHITECTE­N
 ?? FOTO BINST ARCHITECTS ?? Een simulatie van het nieuwe hotel- en appartemen­tencomplex op de hoek van de Provincies­traat en de Plantin en Moretuslei.
FOTO BINST ARCHITECTS Een simulatie van het nieuwe hotel- en appartemen­tencomplex op de hoek van de Provincies­traat en de Plantin en Moretuslei.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Het terrein aan het drukke kruispunt ligt al lang braak.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Het terrein aan het drukke kruispunt ligt al lang braak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium