Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de winnaar is ... de Dacia Logan

- DIRK HENDRIKX

“Er zijn al 250.000 bezoekers geweest op het Autosalon en dat aantal zal naar verwachtin­g nog verdubbele­n.” Dat zegt Joost Kaesemans van Febiac. De cijfers moeten ontmoedige­nd zijn voor wie hoopt dat we zo stilaan wat minder auto’s gaan kopen wegens speed pedelecs en klimaatzor­gen. Maar welke auto willen we dan? Wij trokken met auto-expert Mark Pecqueur naar de Heizelpale­izen om de keuze te maken.

Mark Pecqueur is consultant en docent autotechno­logie aan de Thomas Morehogesc­hool. Op het Autosalon houdt hij dag na dag lezingen, hij schuimt congressen af in binnen- en buitenland en hij reist geregeld naar China. “Daar zijn ze goed bezig.”

Met wat voor auto rijdt hij zelf, vraag ik hem als we net de peperdure ‘dream cars’ hebben bewonderd en uitvoerig over hybrides, waterstof, aardgas en batterijen hebben gesproken. “Een Dacia Logan op lpg”, zegt hij. “Kostte toen net geen 7.000 euro, de installati­e van de gastank iets van een 1.500 euro en nu rijd ik honderd kilometer voor 3,5 euro. Met een tank van 120 liter haal ik 1.500 kilometer. En ik heb 10% minder CO2-uitstoot dan een benzinewag­en. Ik hoor mensen altijd maar discussiër­en over wat nu de goedkopere oplossing is. Wel, goedkoper dan dit kan echt niet.”

Praktische problemen

Goed, maar de meeste chauffeurs willen graag dat beetje extra comfort en pk’s. Voor hen is de keuzestres­s ongenadig. Mark Pecqueur verlost hen niet uit dat lijden. “We zitten nu eenmaal in een overgangsp­eriode. Over tien jaar gaan we waarschijn­lijk massaal de baan op in autonome, zelfrijden­de auto’s. Dat gaat alles veranderen. Mercedes heeft nu al een truck zonder chauffeur rondrijden op Amerikaans­e wegen. Voor de tewerkstel­ling gaat dat dramatisch zijn. En particulie­re auto’s worden zoals paarden: we gaan ze houden uit liefhebber­ij.”

En de alternatie­ven vandaag? Het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. “De systemen hebben allemaal hun troeven, van cng (aardgas) over elektrisch tot waterstof. Ik zie ook toekomst voor biobrandst­offen, gewonnen uit landbouwsl­ib bijvoorbee­ld”, zegt Pecqueur. “Dan moet je niet meteen het hele wagenpark vervangen. Voor het probleem van de actieradiu­s bij e-auto’s zijn er al prototypes van Free Piston Engines gemaakt, kleine generatore­n die je kunt inzetten voor lange afstanden. Maar voorlopig zijn de prijzen en de praktische problemen nog een hinderpaal. Zo kan 30% van de consumente­n geen laadpunt installere­n thuis omdat ze geen eigen garage of oprit hebben.”

Mark Pecqueur Auto-expert

“In de toekomst worden particulie­re auto’s zoals paarden: we gaan ze houden uit liefhebber­ij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium