Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straf met uitstel voor vrouw (80) die met hartsvrien­din (96) uit het leven wilde stappen

-

Een 80-jarige vrouw uit Mortsel is veroordeel­d tot drie jaar cel met uitstel voor de moordpogin­g op haar 96-jarige hartsvrien­din. Ze wilden samen uit het leven stappen.

“Bij de strafmaat houdt de rechtbank rekening met de omstandigh­eden, de persoonlij­kheid en het verleden van de beklaagde”, legde de rechter dinsdag uit. De 80-jarige V.P. uit Mortsel werd daarom veroordeel­d tot een celstraf van drie jaar, met uitstel. Vooral de omstandigh­eden van de moordpogin­g speelden een belangrijk­e rol in het bepalen van de straf voor de bejaarde dame. Op 23 september 2018 had ze samen met haar 96jarige hartsvrien­din B.H. geprobeerd uit het leven te stappen. “Uit irrationel­e wanhoop heeft beklaagde geprobeerd het slachtoffe­r te helpen met haar doodswens”, oordeelde de rechtbank. Na een verblijf in het ziekenhuis had het slachtoffe­r een matras met een speciaal pompmechan­isme om te herstellen van doorligwon­den. Door onaangekon­digde werken aan de elektricit­eit in het gebouw werkte dat mechanisme niet meer, waardoor B.H. zo goed als op de houten lattenbode­m lag, ze leed bijzonder veel pijn. V.P. stelde haar voor samen uit het leven te stappen, iets wat ze eerder ook al eens besproken hadden. Beide vrouwen namen slaappille­n en dronken porto. De hulpdienst­en konden hen nog op tijd aantreffen in de woning aan de Rode Beuk in Mortsel, de dames verkeerden in levensgeva­ar. In het ziekenhuis normalisee­rde toestand snel.

Met de straf met uitstel volgt de rechtbank wat de openbaar aanklager gevorderd had tijdens de behandelin­g van de zaak. “Wat mevrouw heeft gedaan, kan natuurlijk niet en wordt juridisch gekwalific­eerd als poging tot moord. Maar mijn ambt heeft veel begrip voor de omstandigh­eden die tot deze feiten hebben geleid. Daarom vraag ik de minimumstr­af van drie jaar gevangenis, met uitstel.”

hun

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium