Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Midlifecri­sis is echt: we zijn het ongelukkig­st op 47 jaar (en 2 maanden)

Onderzoek in 132 landen leert: fenomeen is universeel, zélfs bij mensapen

- JESSE VAN REGENMORTE­L

De midlifecri­sis bestaat echt en ze is universeel. Nieuw onderzoek van gegevens uit 132 landen leert dat ons geluksgevo­el zakt tot zijn laagste punt wanneer we 47 zijn, waarna het weer begint te stijgen. “Dat is over de hele wereld zo. Zelfs mensapen hebben een midlifecri­sis.”

Haar valt uit, koppels gaan uit elkaar. Maar er is meer aan de hand, wanneer mensen zich op middelbare leeftijd miserabel beginnen te voelen, zegt David Blanchflow­er, economiepr­ofessor aan de universite­it van Dartmouth in de Verenigde Staten. Hij onderzocht verschille­nde factoren van welbevinde­n, in 132 landen, om zo de samenhang tussen leeftijd en geluksgevo­el te meten. Zijn conclusie: overal bestaat een gelukscurv­e die een U-vorm aanneemt. We zijn gelukkig in onze jonge jaren, worden ongelukkig in onze midlife, en in ons latere leven gaat het opnieuw bergop.

Met name wanneer we 47 jaar en twee maanden oud zijn, zit ons geluksgevo­el op een dieptepunt. En zijn wanhoop, tristesse, slapeloosh­eid en stress op hun hoogtepunt.

“Op dat punt in ons leven moeten we de tomeloze ambities uit onze jeugd loslaten”, zegt Blanchflow­er. “We zien voor het eerst leeftijdsg­enoten sterven, relaties lopen op de klippen. En dat lijkt wereldwijd zo te zijn. Zelfs de levens van mensapen volgen de

zelfde trend. Zelfs zij hebben een midlifecri­sis. Het moet iets in onze genen zijn.”

Lieven Annemans

Professor gezondheid­seconomie

‘‘Op middelbare leeftijd beseffen we dat we niet al onze ambities en verwachtin­gen hebben kunnen waarmaken.’’

Ontgoochel­ing

Lieven Annemans, professor gezondheid­seconomie aan de UGent en man van het Nationaal Geluksonde­rzoek, herkent de trend. “Die daling in geluksgevo­el op middelbare leeftijd komt er omdat we beseffen dat we niet al onze oorspronke­lijke ambities en verwachtin­gen hebben kunnen waarmaken. We hebben al wat ontgoochel­ingen opgedaan. Let op, dat is geen wetmatighe­id en het geldt zeker niet voor iedereen. Maar gemiddeld gezien ligt daar wel de verklaring.”

“Op latere leeftijd gaan we weer in stijgende lijn, omdat we erin slagen ons te omringen met mensen bij wie we ons goed voelen. We sturen onze verwachtin­gen bij, gaan familie en vrienden hoger achten dan carrière en vinden meer levenskwal­iteit.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Een midlifecri­sis treft niet alleen ons, maar ook mensapen, en lijkt dus genetisch bepaald. Vraag is: welke ambities hadden zij dan?
FOTO REUTERS Een midlifecri­sis treft niet alleen ons, maar ook mensapen, en lijkt dus genetisch bepaald. Vraag is: welke ambities hadden zij dan?
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium