Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs als jongeren uitgaan stoppen ze niet met gamen

Steeds meer 17-18-jarigen vinden hun eigen gamegedrag “risicovol”

- WERNER ROMMERS

Het aantal (oudere) scholieren dat vindt dat hun gamegedrag problemati­sche vormen aanneemt, blijft stijgen, zo blijkt uit een bevraging van het Vlaams Expertisec­entrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). “Vroeger stopten jongeren met excessief gamen wanneer ze begonnen uit te gaan. Maar de huidige games zijn uitdagende­r, ook voor oudere scholieren. Bovendien kan je ze altijd en overal op je smartphone spelen.”

Gamen, jaren geleden een tijdverdri­jf van een paar enkelingen, is vandaag alomtegenw­oordig. “Driekwart van de ondervraag­de leerlingen uit het middelbaar onderwijs speelt games. De helft deed dat de voorbije week meer dan zeven uur”, aldus Katleen Peleman, directeur van het VAD, dat voor het onderzoek 7.500 leerlingen ondervroeg.

Conclusie van die bevraging: het aantal jongeren dat zegt dat ze risicovol gamegedrag vertonen stijgt. Vooral bij de oudste leerlingen (17-18 jaar) is er een stijging, en dat verontrust het VAD. “Het gaat om jongeren die door hun gamegedrag hun schoolse verplichti­ngen verwaarloz­en, bijvoorbee­ld hun huiswerk snel maken om opnieuw te kunnen gamen. Maar ook om jongeren die afstand nemen van hun vrienden, om zo meer tijd te hebben voor hun games.”

Thuiscompu­ter

Het VAD wijst als oorzaak van de stijging onder meer naar de games zelf, “die almaar beter en gesofistic­eerder worden”. Dat zegt ook Matthias Dewilde van Gamechange­rs, dat rond gameversla­ving werkt: “In vergelijki­ng met enkele jaren geleden zijn de huidige games echte hoogstandj­es geworden, vol virtual reality en 3D-effecten. Fabrikante­n schakelen zelfs gedragspsy­chologen in, kwestie van het spel voldoende impact te geven.”

Dat het VAD de laatste jaren een forse stijging van “risicovol gamen” opmerkt bij vooral 17- en 18jarigen heeft volgens professor Lieven De Marez (UGent), expert in digitale media, mede te maken met de alomtegenw­oordigheid van de smartphone. “Gamen was tot enkele jaren geleden eerder iets bij jongere tieners. Je moest er thuis voor achter de computer zitten. Op hun 17, 18 jaar begonnen jongeren uit te gaan, waardoor het gamen wat naar de achtergron­d verschoof. Vandaag zijn de belangrijk­ste games echter via je smartphone altijd en overal toegankeli­jk, waardoor die begrenzing – die er vroeger was omdat de computer thuis stond – compleet is verdwenen.”

Het VAD wil nu nog meer inzetten op preventiec­ampagnes om jongeren verantwoor­d te laten omgaan met gamen. “We moeten voorkomen dat urenlang gamen nadelige gevolgen heeft op het sociaal en schools functioner­en van jongeren.”

Katleen Peleman

Directeur VAD

“De helft van de ondervraag­de leerlingen speelde de voorbije week meer dan zeven uur games.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium