Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle cold cases opnieuw bekeken in onderzoek naar seriemoord­enaar Du Lion

Antwerpse parket vraagt lokale politiezon­es om oude dossiers uit te spitten

-

Het Antwerpse gerecht breidt het onderzoek naar seriemoord­enaar Stephaan Du Lion (55, foto) uit naar het hele land. Het parket stuurde een brief naar alle 113 politiezon­es in Vlaanderen en Brussel met de vraag om al hun onopgelost­e zaken uit te spitten, om zo na het gaan of de glazenwass­er, die al vier moorden bekende, niet nog meer feiten gepleegd heeft.

De brief naar alle zones is vorige week de deur uitgegaan, zo ver

we. Het parket is er namelijk van overtuigd dat de glazenwass­er in aanmerking komt als verdachte voor nog meer moorden en/of verkrachti­ngen. “Op dit moment is hij voor vier zaken in verdenking gesteld. We zullen zien wat deze rondvraag oplevert”, bevestigt parketwoor­dvoerder Kristof Aerts.

DNA gelinkt Glazenwass­er Stephaan De Lion uit Deurne werd in oktober 2018 opgepakt voor de moord uit 1992

op Ariane Mazijn (30) in Antwerpen. De man bleef al die jaren buiten schot, maar na een veroordeli­ng tot zes maanden cel voor een inbraak bij zijn vorige werkgever moest hij als veroordeel­de DNA afstaan. Dat DNA kon gelinkt worden aan een spoor dat op het snoer werd teruggevon­den waarmee Mazijn gewurgd werd. Du Lion ging na enig aarzelen over tot bekentenis­sen.

Daarna legde hij nog een tweede en derde verklaring af waarbij hij nog drie andere moorden bekennamen de: op Eve Poppe (38) in 1992, Maria Van Den Reeck in 1994 en op Lutgarda Bogaerts (28) in 1993. Deze moorden vonden allen plaats in Antwerpen en omgeving. Toch vermoedt het parket dat de glazenwass­er mogelijk ook elders toegeslage­n heeft. Experts lieten eerder al weten dat ze moeilijk kunnen geloven dat Du Lion gestopt zou zijn na vier moorden.

Het parket van Antwerpen heeft eerder ook het onderzoek naar de moord op Tania Van Kerkhoven heropend. Het 17-jarige meisje werd in 1993 met messteken omgebracht. Ook die moord wordt in verband gebracht met de glazenwass­er.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium