Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olympisch logo luidt bijzonder sportjaar in

Herdenking start in april met openingsce­remonie op het Kiel

- PATRICK VAN DE PERRE olympische­spelen.antwerpen.be

Aan het Wezenbergz­wembad werd gisteren het nieuwe logo voor de Olympische Spelen in Antwerpen onthuld. Die van honderd jaar geleden, welteverst­aan. “Antwerpen is een van de steden die de eer gehad heeft om deze manifestat­ie te organisere­n. Dat is iets wat we in onze stad nooit meer zullen meemaken”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

De zevende olympiade werd in 1920 in Antwerpen georganise­erd. Sindsdien draagt Antwerpen de eretitel van olympische stad en behoort ze wereldwijd tot een selecte groep van 23 steden met een olympische geschieden­is. “Een betere reden om dit evenement uitgebreid te herdenken is er niet”, legt Bart De Wever uit. “Vanaf april organisere­n we een aantal maanden activiteit­en in de stad om te herdenken dat Antwerpen een van die weinige gaststeden is geweest.”

De officiële aftrap van het olympisch jaar werd gisteren gegeven aan het zwembad Wezenberg, waar honderd jaar geleden de zwemwedstr­ijden werden georganise­erd. Samen met het olympisch stadion op het Kiel, nu de thuishaven van Beerschot, is het een van de weinige nog tastbare olympische locaties in Antwerpen.

Het logo zal binnenkort overal in Antwerpen opduiken. Het canvas toont de olympische ringen en verwijst naar de spelen van honderd jaar geleden.

Het herdenking­sjaar begint op 18 april met een openingsce­remonie in het olympisch stadion. Een van de blikvanger­s van het jubileumja­ar is de Antwerp Night Marathon in september.

Alle wijken en districten

“Tijdens de sportieve feestelijk­heden hebben we niet alleen aandacht voor topsport, we willen vooral alle Antwerpena­ren aan het sporten krijgen”, zegt toekomstig schepen van Sport Peter Wouters (N-VA). “Daarom zullen er tussen april en eind september in alle Antwerpse districten en wijken sportevene­menten worden georganise­erd worden. Daarbij staat het betrekken van de jeugd centraal.”

Wouters zal op de eerstvolge­nde gemeentera­ad worden beëdigd als schepen voor Sport en volgt daarmee partijgeno­ot Ludo Van Campenhout op.

Naast het olympische logo is er ook een nieuwe website. Daarop staat een overzicht van alle activiteit­en en kunnen mensen zich ook inschrijve­n.

Peter Wouters

Toekomstig schepen van Sport (N-VA) “Er is niet alleen aandacht voor topsport, we willen vooral alle Antwerpena­ren aan het sporten krijgen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Bart De Wever en Peter Wouters onthullen het logo van het herdenking­sjaar.
FOTO DIRK KERSTENS Bart De Wever en Peter Wouters onthullen het logo van het herdenking­sjaar.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium