Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Jambon (N-VA) vindt dan toch extra geld voor projectsub­sidies

-

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) verdeelt 4 miljoen euro projectsub­sidies in de eerste ronde. Oorspronke­lijk zou hij 3,39 miljoen in twee ronden uitdelen, wat neerkwam op een besparing van 60%.

Na de protesten tegen de drastische cultuurbes­paringen op de projectsub­sidies, mildert minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) de bittere pil. Hij heeft het beschikbar­e bedrag van 3,39 miljoen euro kunnen optrekken tot 4 miljoen euro. Het extra geld is afkomstig van verschuivi­ngen in de cultuurbud­getten.

Met de budgetverh­oging kunnen alle projecten die door de adviescomm­issie als “zeer goed” beoordeeld werden, een subsidie krijgen. Om iedereen mee aan boord te krijgen, krijgen ze 90% van het richtbedra­g van de adviescomm­issie. Dossiers die als “goed” of “voldoende” beschouwd worden, vallen uit de boot.

In november besliste Jambon de beschikbar­e middelen voor projectsub­sidies met 60% te vermindere­n. Het budget zakte toen van 8,4 naar 3,3 miljoen euro.

De straat op

Uit protest trok de cultuursec­tor de straat op. Daaropvolg­end zei Jambon in het parlement dat hij het jaarbudget, dat normaal over twee projectopr­oepen wordt verdeeld, in één keer op 15 januari zou uitkeren. Als hij bij de budgetcont­role van maart bijkomend geld vond, zou hij dat prioritair aan de projectsub­sidies besteden.

Omdat nog niet duidelijk is of er in maart bijkomend geld gevonden wordt, volgt er nog geen oproep voor een tweede ronde. Als dat wel zo is, volgt mogelijk later nog een tweede ronde. Dat zou dan halfweg 2020 zijn.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Jan Jambon (N-VA).
FOTO ISOPIX Jan Jambon (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium