Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Informateu­rs kijken naar sp.a als hefboom voor paars-geel

CD&V blijft hameren op meerderhei­d aan Vlaamse kant

- ARNOUT GYSSELS

De informateu­rs gaan helemaal de paars-gele toer op. Daarvoor kijken ze in eerste instantie naar sp.a. Als die te overtuigen valt voor een regering met N-VA, dan zal PS wel moeten volgen, gaat de redenering. Maar eerst en vooral moet duidelijk worden of de uitgestoke­n hand van N-VA er wel is. “Deze keer doen we het zonder nota’s.”

“In alle discretie” zijn informateu­rs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) weer aan de slag gegaan. Deze keer met als uitdrukkel­ijk doel om de mogelijkhe­id van een regering met PS en N-VA helemaal uit te diepen. Vooral CD&V blijft daarop hameren.

“De Vlaamse meerderhei­d lossen wij niet”, zegt een CD&V-parlements­lid. “En dat betekent in deze situatie dat N-VA erbij moet.” Partijboeg­beeld Hilde Crevits kwam dezelfde boodschap nog eens voor de camera’s van Terzake vertellen. “Het is toch logisch dat je zoekt naar een stabiele regering die een meerderhei­d heeft aan beide kanten van de taalgrens.”

Uitgestoke­n hand van De Wever

Ze zien een uitgestoke­n hand van N-VA naar de socialiste­n in het pleidooi van voorzitter Bart De Wever om de laagste pensioenen op te trekken. Bij PS valt dat op een koude steen, maar misschien dat sp.a wel wil luisteren?

“Van sp.a krijgen we toch signalen dat paars-groen voor hen niet hoeft”, klinkt het. “Die hebben altijd gezegd dat ze alleen in een regering stappen als ze nodig zijn. In een paars-groen scenario met ons erbij, zijn ze mathematis­ch overbodig.”

Bovendien circuleert in de Franstalig­e pers het gerucht dat De Wever in een gesprek met de informateu­rs zou gezegd hebben dat hij een entente heeft met sp.a. En met CD&V erbij kom je zo ook aan een meerderhei­d. Maar dat gerucht wordt met klem ontkend door de betrokken partijen. “Het is en blijft CD&V die de sleutel in handen heeft”, zeggen ze bij sp.a.

Weg met Open Vld?

Zelfs al zou sp.a overstag gaan, dan zijn er nog tal van obstakels op weg naar paars-geel. De voornaamst­e is algemeen bekend. PS, de enige partij die echt incontour

nable is, wil niet met N-VA besturen. En al helemaal niet als dat in een regering is met Open Vld en N-VA. Dan moeten de Vlaamse liberalen plaats ruimen voor CD&V. Wat dan weer onbespreek­baar is voor Coens’ collega-informateu­r Georges-Louis Bouchez: “Ik laat familie niet vallen.”

Maar die hordes zijn nog niet aan de orde. De informateu­rs willen stap voor stap gaan. Eerst moet uitgeklaar­d worden hoe gemeend de opening is die De Wever liet. Dan pas of iemand de sprong wil wagen. “Nota’s gaan we wellicht niet meer schrijven”, geeft een CD&V’er mee. “Het gaat nu om de informele contacten.”

Als het écht niet anders kan, dan laat CD&V de deur nog op een kiertje voor de uitweg langs paars-groen. “Een Vlaamse meerderhei­d is belangrijk . Niet onmisbaar, maar belangrijk”, zei vicepremie­r Koen Geens (CD&V) op de Franstalig­e radio. “Ethische onderwerpe­n en staatsherv­orming zijn dat ook. U moet ons geloven als we zeggen dat wij meer op ons gemak over die onderwerpe­n discussiër­en als N-VA in de regering zit.”

Koen Geens

CD&V

“Een Vlaamse meerderhei­d is belangrijk. Niet onmisbaar, maar belangrijk.”

 ?? FOTO'S ISOPIX ?? Het blijft afwachten of sp.a-voorzitter Conner Rousseau in de federale regering stapt.
FOTO'S ISOPIX Het blijft afwachten of sp.a-voorzitter Conner Rousseau in de federale regering stapt.
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium