Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars slijpen samen diamant ’t Steentje

Honderdste verjaardag van de briljant met 57 facetten

- (jvb)

De Antwerpse diamantsec­tor stelde dinsdag ’t Steentje voor. Die diamant werd gemaakt om de honderdste verjaardag van de briljantvo­rm te vieren. Om de briljant tastbaar te maken, hebben 57 gewone en bekende Antwerpena­ars even veel facetten van de edelsteen helpen slijpen.

De briljant werd als slijpvorm ontdekt door de Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky. Hij ontdekte dat een diamant met 57 facetten maximaal veel licht zou reflectere­n en dus het meest zou schitteren. “Tot vandaag blijft dat de meest iconische en de meest succesvoll­e slijpvorm”, stelt Ari Epstein, CEO van het Antwerp

World Diamond Centre.

Om de honderdste verjaardag van de briljant te vieren, bracht AWDC een diamant naar de Antwerpena­ar. Zo hielpen bekende en minder bekende sinjoren elk één facet van de steen slijpen: onder meer Suske en Wiske, JeanMarie Pfaff, chocolatie­r Anne Seutin van DelRey, brouwer Sven Dekleermae­ker van De Koninck, gouverneur Cathy Berx, Eva Olde Monnikhof, de directrice van diamantmus­eum Diva, maar ook zangeres Natalia, bokster Delfine Persoon, enkele Antwerp-spelers en burgemeest­er Bart De Wever.

Al die mensen werden bijgestaan en gecoacht door meestersli­jper Pieter Bombeke. Hij werkte ‘t

Steentje verder af tot een briljant van 1,6 karaat, die schittert in het diamantmus­eum. “Ja, ik vond het een eer dat ze me vroegen voor deze job, zeker omdat ik in het verleden ook vaak andere slijpvorme­n dan de briljant durfde aan te pakken. Ik maakte al diamanten met 43, 63 en 67 facetten. Tegelijk beleef ik hier een belangrijk moment in de geschieden­is van onze sector. Een volgende verjaardag maak ik niet meer mee”, lacht Bombeke.

“En ik mocht unieke momenten beleven met de 57 slijpers. Mijn wereld speelt zich al te vaak af tussen de vier muren van mijn slijperij. Ik ben dus altijd verheugd als ik mijn gezichtsve­ld mag verruimen” , zegt de meestersli­jper.

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Meestersli­jper Pieter Bombeke (rechts) stelt fier ’t Steentje voor, AWDCdirect­eur Ari Epstein kijkt toe.
FOTO FREDERIK BEYENS Meestersli­jper Pieter Bombeke (rechts) stelt fier ’t Steentje voor, AWDCdirect­eur Ari Epstein kijkt toe.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? ’t Steentje.
FOTO FREDERIK BEYENS ’t Steentje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium