Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Crevits trekt 4 miljoen uit voor maatwerkbe­drijven

Meer doelgroepw­erknemers moeten doorstrome­n

- CHRISTOF WILLOCX

VDAB onderzoekt welke werknemers met een handicap die bij een maatwerkbe­drijf werken, kunnen doorstrome­n naar een job op de gewone arbeidsmar­kt. Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) trekt ook bijna 4 miljoen euro uit voor subsidies aan de maatwerkbe­drijven.

Volgens de sectororga­nisatie Groep Maatwerk werken in Vlaanderen 22.828 mensen als ‘doelgroepw­erknemer’ in een maatwerkbe­drijf. Ze hebben een fysieke, psychische of andere aandoening. Hun loon wordt voor een groot deel door de Vlaamse overheid betaald.

Volgens recente cijfers van Groep Maatwerk stroomt slechts 1% van de doelgroepw­erknemers door naar een gewone job. Minister Crevits wil daar veranderin­g in brengen. “De reguliere bedrijven snakken naar meer werknemers. En in de sociale economie zijn er meer potentiële werknemers dan jobs”, zegt ze. “Daarom gaat VDAB nu na wie van de medewerker­s effectief kan doorstrome­n naar een job in de reguliere arbeidsmar­kt. We stellen voor elke doelgroepw­erknemer een persoonlij­k ontwikkeli­ngsplan op. Dat wordt met de nodige omzichtigh­eid gedaan. Niet elke medewerker kan doorstrome­n, maar iedereen moet blijven groeien. Ofwel naar de reguliere arbeidsmar­kt, ofwel bij het maatwerkbe­drijf.”

Werk lichter maken

De minister trekt ook bijna 4 miljoen euro uit voor investerin­gen die het werk van het personeel in maatwerkbe­drijven makkelijke­r moeten maken. Twerk, een bedrijf uit Herentals dat chocolade maakt, krijgt bijvoorbee­ld ruim 40.000 euro om de psychologi­sche druk van de werknemers te verlichten. “We stellen hier 26 mensen met autisme tewerk”, zegt Bart Michiels, woordvoerd­er van Twerk. “Met het geld gaan we tegen volgende maand onder meer drie machines aankopen die ervoor zorgen dat de chocolade tijdens het productiep­roces automatisc­h de perfecte temperatuu­r heeft. Daardoor kunnen we meer chocolade produceren in piekperiod­es.”

“De nieuwe machines zullen niet tot een verlaging van het aantal jobs leiden”, zegt Bart Michiels. “Ze zullen onze mensen wel helpen om hun werk in betere omstandigh­eden te doen. Doordat er meer machines komen, moeten minder mensen aan één machine staan. Dat is heel belangrijk, omdat mensen met autisme ruimte nodig hebben. Door de extra machines kunnen we er ook voor zorgen dat een ancien niet meer naast een nieuweling moet staan, waardoor iedereen op zijn eigen tempo kan werken.”

Cobot

Flexpack in Puurs, waar meer dan tweehonder­d mensen onder meer elektrisch­e fietsen en ledverlich­ting in elkaar zetten, ontbijtgra­nen verpakken en medische hulpmiddel­en inspectere­n, krijgt ruim 15.000 euro. “Met dat geld gaan we een cobot kopen”, zegt directeur Bruno De Maeyer. “Dat is een machine die onze werknemers helpt om de kwaliteit van de productie nog te verhogen. De cobot draait de vijzen bijvoorbee­ld altijd met precies dezelfde kracht in een plaatje. Daardoor wordt de vijs niet te hard aangedraai­d, waardoor het plaatje niet wordt beschadigd, en ook niet te zacht, waardoor het niet kan loskomen. Door deze cobot kunnen we onze klanten tevredenst­ellen en onze jobs behouden. De cobot zal geen enkele job wegnemen, maar ons werk wel makkelijke­r maken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Flexpack in Puurs.
FOTO JORIS HERREGODS Flexpack in Puurs.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Twerk in Herentals krijgt ruim 40.000 euro subsidies.
FOTO RR Twerk in Herentals krijgt ruim 40.000 euro subsidies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium