Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baas Ineos Phenol: een tiran of een eerlijke en empathisch­e baas?

Wie is Hugo Piot, de man waardoor de productie in fabriek in Doel al dagen platligt?

- CHRISTOF WILLOCX

De staking bij de productiea­fdeling van Ineos Phenol in Doel gaat woensdag zijn zesde dag in. Hij is gericht tegen één man: grote baas Hugo Piot. Volgens de ene is hij een tiran die toespraken van twee à drie uur geeft, volgens de andere is Piot een betrouwbar­e en empathisch­e man.

Hugo Piot moet weg. Dat is de simpele samenvatti­ng van de eisen van de drie vakbonden. “Of beter gezegd: drie van de vier directiele­den moeten weg”, zegt een werknemer van de productiea­fdeling van Ineos Phenol, die liever anoniem wil blijven. “Want naast plant manager Hugo Piot zitten er in dat directiete­am twee jaknikkers die alles doen wat hun baas hen vraagt.”

Waarom is Piot zo gehaat? Er zijn twee redenen: de inhoud en de stijl. Puur inhoudelij­k wil Piot een grondige hervorming doorvoeren van de productiea­fdeling van Ineos Phenol. De werknemers van de ‘oxidatie’-afdeling moeten van hem voortaan ook taken van de ‘destillati­e’-afdeling doen, en omgekeerd. “Dat is hetzelfde als een boekhouder die ook huizen moet gaan metsen”, zegt de anonieme werknemer. “Wij zouden na een opleiding van enkele weken voor de andere afdeling moeten kunnen inspringen, terwijl daar normaal een cursus van enkele jaren voor nodig is.”

Ellenlange toespraken

En dan is er de stijl waarmee Piot communicee­rt. “Hij is een tiran die geen enkele tegenspraa­k duldt”, zegt de werknemer. “Hij geeft toespraken die twee à drie uur duren waarin het woord ‘ik’ het vaakst voorkomt: ik vind dit, en ik vind dat. Als je na die ellenlange toespraken kritiek geeft op zijn visie, geeft hij geen respons. Hij noteert je opmerkinge­n wel, maar houdt er vervolgens geen rekening mee.”

“Voor Piot kwam, was de Duitser Marcus Plevoets hier plant manager”, zegt de werknemer. “Onder zijn beleid haalden we onze beste resultaten ooit. Dus waarom zou Piot het beter weten dan ons? Sinds hij anderhalf jaar geleden plant manager van dit bedrijf is geworden, zijn er al tien mensen vertrokken. Dat leidt tot onderbezet­ting, want die nieuwe mensen worden niet tijdig vervangen.”

Bij de productiea­fdeling van Ineos Phenol is geen goed woord over Piot te horen. Nochtans werkt de man al sinds 1985 bij BP Chemicals, de voorloper van Ineos, en wordt hij door ex-collega’s en managers geroemd om zijn capaciteit­en. “Hij is eerlijk, zeer betrouwbaa­r, empathisch, integer en rechttoe rechtaan”, zegt iemand die met Piot heeft gewerkt.

“Geen gladjanus”

“Zijn evaluaties bij Ineos zijn zeer positief. Maar hij is geen gladjanus die andere mensen naar de mond praat. Ineos wil zijn site in Doel moderniser­en. Ik heb het gevoel dat de vakbonden simpelweg geen zin hebben in die veranderin­g en daarom meneer Piot zwartmaken. Het klopt absoluut niet dat de man een tiran is. Als dat echt zo zou zijn, waarom staakt dan alleen de productiea­fdeling? De zeventig andere bedienden en dertig kaderleden zijn wel gewoon aan het werk. Zij hebben blijkbaar geen problemen met Hugo Piot.”

Voor of tegen Piot: de situatie bij Ineos Phenol zit nog steeds muurvast. Woensdagvo­ormiddag zitten directie en vakbonden opnieuw samen voor verder overleg.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het stakingspi­ket bij Ineos Phenol.
FOTO JORIS HERREGODS Het stakingspi­ket bij Ineos Phenol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium