Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hadden gehoopt dat Klaus bij de genomineer­den zou zijn”

Essens koppel werkt mee aan animatiefi­lm die kans maakt op Academy Award

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

De categorie lange animatiefi­lm krijgt bij de Oscaruitre­iking meestal minder aandacht dan die voor beste film of acteur (m/v). Maar voor Jochem Van Gool (29) en zijn vriendin Aurélie Van Overloop (24) wordt die categorie dit jaar wél spannend. Ze werkten mee aan de animatiefi­lm Klaus, die een van de vijf genomineer­den is.

Klaus is een animatiefi­lm in 2D, geproducee­rd door de studio van de Spanjaard Sergio Pablos. Jochem en Aurélie zijn daarom twee jaar geleden tijdelijk naar Madrid verhuisd. “Ik ben aangeworve­n als 2D-animator”, vertelt Jochem. “Die heeft als taak de verschille­nde personages in een shot tot leven te brengen. Dat gebeurt aan de hand van de lay-out en het storyboard (schetsmati­ge weergave van de film, een soort van stripverha­al, red.). Na een tijdje werd ik gepromovee­rd tot leidinggev­ende animator van het personage Klaus. Er wordt met een heel team aan een animatiefi­lm gewerkt, maar iedereen tekent in een andere stijl. Ik hielp de andere animatoren het personage hetzelfde te houden.”

Schaduwen

Aurélie en Jochem waren de enige Vlamingen in de productie. “Zij deed samen met een twintigtal andere artiesten de belichting en schaduwen op de personages. Hierdoor gaan ze beter samen met de achtergron­d. Deze vernieuwen­de stap is wat Klaus onderschei­dt van andere met de hand getekende animatiefi­lms. Met de animatie zijn we gestart in februari 2018, anderhalf jaar later was alles klaar. Het verhaal werd bovendien nog aangepast terwijl we aan het animeren waren. Tijdens de productie was er niet veel tijd om Spanje te bezichtige­n, dat hebben we op het einde van ons

Jochem Van Gool Tekenaar/animator

‘‘Het verhaal werd nog aangepast terwijl we aan het animeren waren.’’

verblijf gedeelteli­jk ingehaald.”

Nieuwkomer

De Oscars worden uitgereikt op 9 februari. Of Klaus het prestigieu­ze beeldje in de wacht sleept, vindt Jochem moeilijk te zeggen. “We hadden wel gehoopt dat Klaus bij de genomineer­den zou zijn. Ook al was de concurrent­ie met Frozen

2 en Toy Story 4 heel groot. Die zijn gemaakt door grote studio’s als Disney en Pixar. Dan mag je wel trots zijn dat je als vrij kleine Spaanse studio en als nieuwkomer een nominatie in de wacht sleept. Het hele team dat meewerkte aan Klaus was ervan overtuigd dat ze iets moois hadden afgeleverd. Ik heb al drie van de vier andere genomineer­de animatiefi­lms gezien, maar vergelijke­n is niet evident. We gaan gewoon de uitreiking op televisie volgen en zien wel wat het resultaat wordt. Niet zo lang geleden zijn we nog in de Verenigde Staten geweest, dus volgen we de ceremonie thuis.”

Nieuwe projecten

Jochem groeide op in Merksplas, Aurélie in Essen. Het koppel woont sinds de terugkeer uit Madrid tijdelijk in Essen. “Het is nog maar de vraag of we nog lang in België blijven. De animatiese­ctor is zeer internatio­naal, dus de kans dat we weer naar het buitenland gaan, is groot.” Terwijl het er enkele jaren geleden nog naar uitzag dat Jochem bij Cartamundi in Turnhout zou blijven werken, heeft hij zijn draai gevonden in de animatiewe­reld. “Voor mijn test bij Sergio Pablos had ik al een jaar geen animatie meer gedaan. Het heeft moeite gekost om er weer in te komen. Na een maand aanmoddere­n, ben ik helemaal opnieuw begonnen. Gelukkig waren ze bij de studio in Spanje tevreden.”

 ?? FOTO RR ?? Aurélie Van Overloop en Jochem Van Gool. “Onze concurrent­en zijn Disney en Pixar.”
FOTO RR Aurélie Van Overloop en Jochem Van Gool. “Onze concurrent­en zijn Disney en Pixar.”
 ?? FOTO RR ?? Een beeld uit Klaus.
FOTO RR Een beeld uit Klaus.
 ?? FOTO RR ?? Aurélie verzorgde de belichting en schaduwen.
FOTO RR Aurélie verzorgde de belichting en schaduwen.
 ?? FOTO RR ?? Een tekening van Jochem.
FOTO RR Een tekening van Jochem.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Jochem achter zijn tekentafel.
FOTO BERT DE DEKEN Jochem achter zijn tekentafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium