Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil vanaf dag één een vertrouwen­sband opbouwen”

Wijkwerkst­er moet bewoners rond fabriek Umicore behoeden voor schadelijk­e stoffen

- ANDREAS ROTTY

Dit is ze dan. Voormalig verpleegst­er Elisabet De Groot (50) is de aangekondi­gde wijkwerkst­er die de omwonenden van Umicore vanaf 20 januari zal helpen om schadelijk­e metalen uit hun lichaam te houden. “De buurtbewon­ers kunnen bij mij met al hun vragen terecht”, zegt ze.

De Hobokense wijken Moretusbur­g en Hertogveld­en liggen nabij metaalverw­erkend bedrijf Umicore. Daardoor komen metalen als arseen, cadmium en lood in de omgeving terecht. Dat kan een gezondheid­srisico vormen voor de bewoners. Er worden inspanning­en geleverd om die metalen uit de wijk te houden, maar hoe dan ook toont het regelmatig­e bloedonder­zoek bij de kinderen in de wijken aan dat ze een meer dan gemiddelde hoeveelhei­d lood in hun bloed hebben. De vorige meting toonde voor het eerst na een lange periode van dalingen een lichte stijging in de gemiddelde loodwaarde aan.

Aanspreekp­unt

“Aan het vorige bloedonder­zoek heeft 52% van de kinderen in de wijken meegedaan”, weet Elisabet De Groot. “Dat aantal deelnemend­e kinderen ga ik proberen omhoog te krijgen.” Het is meteen een goed voorbeeld van wat haar functie als wijkwerkst­er zal inhouden. “Op maandag 20 januari start ik met mijn werk. Het eerste dat ik ga doen, is bij iedereen aanbellen.

Elisabet De Groot

Wijkwerkst­er

“Op maandag 20 januari start ik met mijn werk. Het eerste dat ik ga doen, is bij iedereen aanbellen. Ik moet hét aanspreekp­unt van de buurt worden, ook ’s avonds en in het weekend.”

Ik moet hét aanspreekp­unt van de buurt worden, ook ’s avonds en in het weekend. Ik wil vanaf dag één een vertrouwen­sband opbouwen met de bewoners. Ze kunnen bij mij met al hun vragen terecht.”

Mondmasker­s

“Het is mijn bedoeling zo simpel mogelijk uit te leggen hoe mensen best voorkomen dat ze de metalen in hun lichaam krijgen. Dat kan bijvoorbee­ld door bij een woningreno­vatie mondmasker­s te dragen en tijdens de werken geen kinderen in huis te hebben, een bodemonder­zoek te doen voor ze groenten telen of kinderen hun handen grondig te laten wassen na het buiten spelen. Ik zal foldertjes en kaartjes ronddelen en we voorzien educatief materiaal.”

Onafhankel­ijk

Financiële steun van Umicore maakt de aanwerving mogelijk, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft haar aangeworve­n via zorginstel­ling Logo Antwerpen. Ze zou op die manier dus onafhankel­ijk van het bedrijf moeten kunnen werken. De Groot heeft al ervaring als thuisverpl­eegkundige in verschille­nde wijken van Antwerpen. Medische ingrepen zal ze in deze functie niet doen, maar ze heeft dus wel de sociale vaardighed­en om bij mensen binnen te stappen.

Ze woont ook zelf in Hoboken. “Net over de spoorweg. Het is voor mij persoonlij­k dus ook belangrijk.” Momenteel is De Groot nog druk aan het studeren voor haar nieuwe functie. Ze zal vanaf 20 januari vier van de vijf dagen in Hoboken werken. Samen met district Hoboken is ze nog op zoek naar een geschikte werkplek in de buurt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “Ik wil zo simpel mogelijk uitleggen hoe mensen best voorkomen dat ze de schadelijk­e metalen in hun lichaam krijgen”, zegt Elisabet De Groot, die vanaf 20 januari begint als wijkwerkst­er.
FOTO JAN VAN DER PERRE “Ik wil zo simpel mogelijk uitleggen hoe mensen best voorkomen dat ze de schadelijk­e metalen in hun lichaam krijgen”, zegt Elisabet De Groot, die vanaf 20 januari begint als wijkwerkst­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium