Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat frietkoten cultureel erfgoed zijn, hebben we aan Antwerpen te danken”

Na sluiting Frituur Royersslui­s is Frituur LO laatste echte barak van ’t Stad

- ANDREAS ROTTY

Frituur Royersslui­s aan het Noordkaste­el moet weg omdat de sluis met dezelfde naam breder gemaakt wordt. Nu de frituur daardoor definitief verdwijnt, dan blijft er in Antwerpen nog maar een echte barak over: Frituur LO. In de gemeenten rondom zijn er wel nog wat, maar ook daar steeds minder. “Jammer dat deze traditie verloren gaat.”

“Het is spijtig dat de uitbaters van Frituur Royersslui­s ons niet gecontacte­erd hebben”, zegt Bernard Lefèvre. Hij baatte tot zes jaar geleden Fritkot Max uit, een zaak in een pand op de Groenplaat­s. Hij is nu voorzitter van Navefri, een organisati­e die de frietkotcu­ltuur beschermt. “Wij hadden misschien contact kunnen opnemen met het stadsbestu­ur om samen naar een oplossing te zoeken. Dat zouden we nog steeds graag doen. Wat een droevig verhaal.”

“De meest oorspronke­lijke vorm van een frituur is zo’n buitenstaa­nd frietkot”, zegt Lefèvre over de frietbarak­ken. Wie graaft in het geheugen, vindt misschien nog herinnerin­gen aan een groot aantal van die losstaande koten, zoals op het Falconplei­n of het Sint-Jansplein. “Het is jammer dat net in Antwerpen zulke zaken verdwijnen. Want toenmalig burgemeest­er Leona Detiège heeft het in 2000 nog opgenomen voor de frietkotcu­ltuur door de frietkoten een speciale status te geven. Later werd het in Vlaanderen en heel België als cultureel erfgoed aanvaard. Dat hebben we aan Antwerpen te danken.”

Eind april moet Frituur Royersslui­s verdwijnen, dan is de concessie bij de stad afgelopen. Er wordt nog met verschille­nde partijen gezocht naar een mogelijke andere locatie in de buurt, maar het is hoogst onzeker dat die te vinden is. Dat verhaal klinkt opvallend overeenkom­stig met dat van Frituur Het Steen. Zaakvoerde­r Luc Van Ranst moest in 2017 plaatsruim­en toen het einde van zijn concessie bereikt was. De stad zei toen met hem op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, maar er kwam uiteindeli­jk geen overeenkom­st en Van Ranst vroeg het faillissem­ent aan.

Petitie

“Ik mocht nergens meer staan, ik ben weggepest”, zegt hij. “Ook een petitie met 2.400 handtekeni­ngen hielp niet. Mijn toekomst werd kapotgemaa­kt. Nu ben ik bij bpost begonnen als pakjesbezo­rger”, zegt Van Ranst. “Maar ik stond net daar waar de cruisesche­pen aankomen. Dat is toch de beste plek om de toeristen meteen een stukje van onze cultuur aan te bieden?”

En dus is Frituur LO de laatste echte frietbarak in Antwerpen. U komt op het kotje uit als u de voetganger­s- of Sint-Annatunnel neemt naar Linkeroeve­r en dan de grote baan oversteekt naar het Frederik Van Eedenplein. “De andere frietbarak­ken moeten vaak wijken voor bouwwerken”, zegt Robert Traets (48), die de zaak met Franky, Nina en Diego Cobbaert uitbaat. “Het Van Eedenplein is

niet lang geleden opnieuw aangelegd, dus van werken blijven we hopelijk gespaard.” Toeristisc­h boekje

Het moet ook gezegd dat de frituur een uitzonderl­ijke naam en faam heeft. Op vele lijstjes van favoriete frituren prijkt Frituur LO helemaal bovenaan. “We hebben het geluk dat we in een toeristisc­h boekje van de stad staan. Er staat in dat we de beste frieten van de stad hebben”, zegt Traets.

Maar in de randgemeen­ten van de stad is het aantal frietbarak­ken ook dalende, al zijn er nog

wel wat. Zoals Frituur Apollo, gelegen op de Merksemseb­aan in Wijnegem. “Jammer dat de traditie verloren gaat”, vindt zaakvoerde­r Dirk Paulus. Nochtans is het de voornaamst­e reden dat zijn klanten tot bij hem komen, vertelt de man. “Zeker sinds de jaren 70 al worden hier frietjes verkocht. De mensen komen uit nostalgie.”

“Ik heb geen stromend water en geen gas, maar ik heb het hier wat gemodernis­eerd en een kassasyste­em gezet”, zegt Paulus, die de zaak vijf jaar geleden overnam. “De mensen hebben graag nog een echt frietkot. En ze proeven dat ik mijn aardappele­n elke ochtend nog zelf schil. Ik gebruik geen bewaarmidd­elen en de ouderen die dat nog kennen, merken meteen dat het ‘echte frieten’ zijn.”

Er zijn natuurlijk ook andere redenen om geen frietbarak meer open te houden. “Ik heb ongeveer twintig jaar geleden een gebouw gezet in de plaats van de barak die ik had”, zegt George De Wolf, zaakvoerde­r van Dok 730 op de Antwerpseb­aan bij de haven naast Stabroek. De zaak heeft nog iets weg van een barak, maar het is nu een solide bouwwerk.

“De regels rond hygiëne zijn ondertusse­n strenger geworden”, weet De Wolf. “Nu is mijn zaak gemakkelij­ker proper te houden. Voor mij is het dus gewoon meegaan met de tijd. De normaalste zaak van de wereld. De regels worden strenger en dat is maar logisch ook.”

“Natuurlijk zou je het verdwijnen van de frietbarak­ken ‘niet dramatisch’ kunnen noemen”, wil Bernard Lefèvre van Navefri nog kwijt. “Net zoals sommigen het misschien ‘niet dramatisch’ vinden dat mussen in onze streken uitsterven of dat we geen Driekoning­enliederen meer zingen. Maar als je al die dingen bij elkaar optelt, dan blijft er niet meer veel over. Ik begrijp dat de uitbreidin­g van de Royersslui­s van algemeen nut is, maar frietkoten zijn onze algemene cultuur.”

 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ?? Frituur Royersslui­s moet noodgedwon­gen vertrekken omdat de gelijknami­ge sluis wordt uitgebreid.
FOTO JVDP Frituur Royersslui­s moet noodgedwon­gen vertrekken omdat de gelijknami­ge sluis wordt uitgebreid.
 ?? FOTO PDR ?? “Mijn klanten proeven dat ik mijn aardappele­n elke ochtend nog zelf schil. Ik gebruik geen bewaarmidd­elen en de ouderen die dat nog kennen, merken meteen dat het ‘echte frieten’ zijn”, zegt Dirk Paulus van Frituur Apollo in Wijnegem.
FOTO PDR “Mijn klanten proeven dat ik mijn aardappele­n elke ochtend nog zelf schil. Ik gebruik geen bewaarmidd­elen en de ouderen die dat nog kennen, merken meteen dat het ‘echte frieten’ zijn”, zegt Dirk Paulus van Frituur Apollo in Wijnegem.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Frituur LO op Linkeroeve­r, de laatste echte frietbarak van Antwerpen.
FOTO RR Frituur LO op Linkeroeve­r, de laatste echte frietbarak van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium