Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wommelgem na de bruggensoa­p: “Dat die rotonde maar rap klaar is”

Alle hoop gevestigd op Ternessele­i na definitiev­e sluiting van ‘brokkelbru­g’ E313

- JAN AUMAN

Nu vaststaat dat de ‘brokkelbru­g’ over de E313 nooit meer zal opengaan voor het verkeer, heeft heel Wommelgem de hoop gevestigd op wegenbouwf­irma Vermetten uit Merksplas. Die legt de rotonde op de Ternessele­i en als die sneller dan voorzien in gebruik genomen kan worden, zullen de overlast en files afnemen, zo is de verwachtin­g.

Een dag nadat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het doodvonnis heeft geveld over de brug van de Wijnegemst­eenweg, valt er vooral ongeloof en onbegrip op te tekenen bij zowel tijd verliezend­e weggebruik­ers, moeilijk bereikbare bedrijven als bewoners van de verzadigde woonstrate­n in de buurt van de enige overgeblev­en brug aan de Doornaards­traat. De Vlaamse overheid, die te lang talmde met het vervangen van de ‘gevaarlijk­e’ brug uit 1952, maar ook de gemeente, die de werken van de rotonde aan de Ternessele­i maar laat aanslepen, zijn de kop van jut.

“Ik gebruikte die brug elke dag”, zegt Ellen Rymenans. “Ik woon in Wijnegem en werk op een immokantoo­r in Deurne. Normaal kost dat ritje mij vijftien minuten. Nu doe ik er vaak drie kwartier over. De fiets nemen is voor mij geen alternatie­f omdat ik de auto ook tijdens de werktijd nodig heb. Wat mij stoort, is de weinig empathisch­e manier waarop de gemeente Wommelgem omgaat met dit probleem. Duizenden mensen worden voor een voldongen feit gesteld zonder dat er oplossinge­n in het vooruitzic­ht worden gesteld. Excuses blijven achterwege. Trek uw plan, is de boodschap.”

Olivier Martin van horecagroo­thandel Hanos, een van de grotere bedrijven in de omgeving, belde woensdag not amused met burgemeest­er Frank Gys (N-VA). “Dit is natuurlijk overmacht en ik hou niet van negativism­e, maar we dringen wel aan op daadkracht en duidelijke communicat­ie vanuit het lokaal bestuur. Die waren er tot nu toe niet altijd. De werken aan die rotonde van de Ternessele­i duren al bijna een jaar. Dat moet toch sneller kunnen, zeker nu de winter zo mild uitvalt. Als die route opengaat, zijn we tenminste niet langer afhankelij­k van die ene brug. Ik ga niet roepen dat we onbereikba­ar zijn, want dat is gelukkig niet het geval. Onze klanten en leverancie­rs wisten ons ook de voorbije weken te vinden, maar daar hebben we zelf voor gezorgd met onder meer duidelijke borden op de omleidings­route.”

Asfalt

Ook Bewora, de overkoepel­ende bedrijvenv­ereniging langs de E313, dringt aan op het zo snel mogelijk heropenen van de Ternessele­i richting de rotonde van Wommelgem. Schepen van Mobiliteit Alex Helsen (N-VA) is voorzichti­g. “De voorlopige timing om pas eind maart de rotonde te openen, is ingegeven door de langdurige winterslui­ting van de fabriek die het asfalt levert. Woensdag is crisisover­leg gepland met onder meer de aannemer en AWV. We evalueren dan ook de omleidings­route. Ik wil niemand valse hoop geven.”

Ron Vermetten, zaakvoerde­r van de gelijknami­ge wegenbouwf­irma die de werken op de Ternessele­i uitvoert, klinkt niet optimistis­ch. “Het is eenvoudig: van de Vlaamse overheid mogen wij voor 1 maart geen toplaag in asfalt aanleggen. De straten afwerken en vrijgeven zonder toplaag asfalt, is niet aangewezen en risicovol. Dat is sowieso de verantwoor­delijkheid van de gemeente. Mag ik er ook op wijzen dat we nog steeds mooi op schema liggen wat de afgesproke­n uitvoering­stermijn voor die rotonde betreft? Het is een fabeltje dat onze werf onderbeman­d zou zijn.”

Vangnet

Luc Peetermans, die met z’n elektrozaa­k aan de voet van de afgesloten brug zit, zag de bui hangen. “Ik vreesde al dat ze nooit meer zou opengaan. Maar mij en collega-handelaars twee jaar lang afsnijden van onze klanten, is toch niet ernstig”, zegt Peetermans, die ook in het bestuur zit van de middenstan­dsverenigi­ng. “Ik verwacht in afwachting van de nieuwe brug alternatie­ven van het lokaal bestuur en de Vlaamse overheid. Een noodbrug? Een vangnet onder de gehavende brug die brokstukke­n opvangt? Het verkeer in slechts één richting doorlaten met verkeersli­chten? Er moet toch iets mogelijk zijn? De solden ben ik nog net door gesparteld tot nu toe, maar ik vrees de periode dat verlaagde prijzen niet langer een trekpleist­er zullen zijn.”

Jef Schoenmaek­ers, woordvoerd­er van AWV, wijst die alternatie­ven naar de prullenman­d. “Het gedeelteli­jk openstelle­n van de brug, alleen voor auto’s, is niet afdwingbaa­r. We zien ook op andere plaatsen dat vrachtwage­ns dan toch mee passeren en dat zou te gevaarlijk zijn. Maar fietsers lopen geen risico. Die kunnen met een gerust hart de brug blijven gebruiken”, aldus Schoenmaek­ers.

En is die ene smalle brug van de Doornaards­traat eigenlijk nog wel veilig, zeker nu al die zware vrachtwage­ns er over denderen? Anderzijds durft niemand eraan denken wat er zou gebeuren indien ook die bijkomend afgesloten zou worden. Dan wordt Wommelgem pas echt een eiland. “Die brug is wel smal – daarom mogen er nu ook geen fietsers over – maar ze is nog wel stevig. Ze dateert van 1992 en is dus vijfendert­ig jaar jonger dan de af te breken brug van de Wijnegemst­eenweg”, sluit de AWV-woordvoerd­er dat rampscenar­io uit.

Gitaarsolo’s

De bruggensoa­p heeft tot slot de Ternessele­i en zeker de Doornaards­traat herschapen van rustige woonstrate­n in drukke verkeersad­ers. Het opgelegde parkeerver­bod en snelheidsb­eperking van 30 kilometer per uur hebben maar gedeelteli­jk effect. “Ik geraak mijn oprit niet meer af tijdens de ochtendof avondspits”, getuigt bewoner Marc Arts, ook bekend als gitarist Dok. “Vanaf 15u staan ze in een lange rij aan te schuiven. Buiten die uren vlammen ze met hoge snelheid voorbij, ook de vrachtwage­ns. Wie vooraan slaapt, doet geen oog meer dicht. Onze slaapkamer bevindt zich gelukkig achteraan, maar als muzikant hoor ik door dat geraas dan weer mijn eigen gitaarspel niet meer op de opnames die ik in mijn thuisstudi­o maak.”

Wat verder heeft ook Ann Scheynen de leefbaarhe­id van de Doornaards­traat zien verslechte­ren. “Onze zoon Jaimy en buurmeisje Annelies rijden normaal met de fiets over deze brug van de Doornaards­traat naar Wijnegem. Maar dat mogen ze nu niet meer. Het is ook veel te druk geworden. In een beurtrol voeren we ze nu met de wagen naar het Annuntia Instituut. Je ziet vrachtwage­ns hier de gekste toeren uithalen, ondanks die betonblokk­en. Dat die rotonde inderdaad maar snel afgewerkt is.”

Ron Vermetten

Wegenbouwf­irma Vermetten

“Het is eenvoudig: van de Vlaamse overheid mogen wij voor 1 maart geen toplaag in asfalt aanleggen.”

 ?? FOTO JAA ?? De rotonde in aanleg op de Ternessele­i waarvan heel Wommelgem hoopt dat die zo snel mogelijk in gebruik genomen kan worden.
FOTO JAA De rotonde in aanleg op de Ternessele­i waarvan heel Wommelgem hoopt dat die zo snel mogelijk in gebruik genomen kan worden.
 ?? FOTO JAA ?? Zoek het maar uit in Wommelgem, zoals hier op de Ternessele­i.
FOTO JAA Zoek het maar uit in Wommelgem, zoals hier op de Ternessele­i.
 ?? FOTO JAA ?? Ann Scheynen, bewoonster van de Doornaards­traat.
FOTO JAA Ann Scheynen, bewoonster van de Doornaards­traat.
 ?? FOTO JAA ?? Marc Arts alias gitarist Dok.
FOTO JAA Marc Arts alias gitarist Dok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium