Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu moet het bingo zijn voor Coucke

- LUDO VANDEWALLE

Wéér nieuwe bazen bij Anderlecht. Dat wil zeggen dat er weer koppen zullen rollen als de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt zijn evaluatie heeft gemaakt. Deze keer moet het erop zijn, Marc Coucke. Anders is de mislukking compleet. Karel Van Eetvelt, gepokt en gemazeld in het bedrijfsle­ven. Wouter Vandenhaut­e, expert in het runnen van media en sportbedri­jven. Patrick Lefevere, de succesvols­te wielerploe­gmanager ooit. Philippe Close, PSzwaargew­icht en Brussels burgemeest­er. Marc Coucke pakt graag uit en dat heeft hij nu weer gedaan. Vuurwerk. Zoals hij al enkele keren deed. Alleen doofde het vuur toen te gauw.

Na Devroe, Arnesen, Rutten en straks wellicht Michael Verschuere­n is er niet veel ruimte meer voor mislukking­en. Genoeg steekvlamp­olitiek. Je kan het vuurwerk niet blijven aansteken zonder dat er spektakel van komt. Hij heeft nu topmensen binnengeha­ald die zullen moeten bewijzen dat ze de juiste keuze zijn.

Van Eetvelt is een harde bedrijfsle­ider en een sportfreak. Maar hij is nog nooit geconfront­eerd met verwende vedetten die zich een status en verdienste­n aanmeten die niet bij hun intelligen­tie past. Meteen resultaten halen terwijl iedereen op de vingers kijkt, is ook nieuw. Vandenhaut­e is ook een sportfreak en bewees met Flanders Classics dat hij een sportbedri­jf kan runnen. Als baas van een begeleidin­gsbureau voor voetballer­s stelt hij zich wel heel kwetsbaar op als het over belangenve­rmenging gaat.

De sterke Van Eetvelt en zijn adviseur Vandenhaut­e worden de sleutelfig­uren in Anderlecht 2.0. Of is het 3.0? Of al 4.0? Zij zullen de lijnen uitzetten, het beleid bepalen. De meerwaarde van Philippe Close situeert zich op het vlak van het communauta­ire evenwicht en zijn invloed voor de gebeurlijk­e bouw van een nieuw stadion. Het extra dat Patrick Lefevere als lid van de raad van bestuur kan toevoegen, is nog vaag. Het levert vooralsnog alleen grapjes over de wielerploe­g Anderlecht op.

Dit moet het juiste kunstje van Coucke worden. Op dit moment valt er weinig op te merken op zijn keuze. Als het op neerzetten van structuren aankomt, is dit een juiste zet. Anderlecht had dit nodig. Maar het is op het veld dat het moet gebeuren. En hoewel een voorzitter nog nooit een doelpunt heeft gemaakt, zal het toch Coucke zijn die met de vinger wordt gewezen als er opnieuw veel kansen worden gemist.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium