Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinwa’s middenveld is onthoofd

Van Damme geblesseer­d, Schoofs geschorst

- DIEDERIK GEYPEN

‘Kamp Vrancken’ heeft een slachtoffe­r geëist en niet het minste. Joachim Van Damme (28) is vier tot zes weken buiten strijd met een gebroken rib. Tel daar de schorsing van Rob Schoofs bij op en dan weet je dat Wouter Vrancken vrijdag tegen Standard voor een fameuze denkoefeni­ng staat.

Vorige week dinsdag in Benidorm. Na een ogenschijn­lijk onschuldig duel met een van de Keulenspel­ers tast Joachim Van Damme naar de schouder, trekt enkele keren een grimas, maar speelt de wedstrijd op adrenaline uit. De dag erop traint Van Damme in het stageoord Oliva gewoon met de groep.

De naweeën van het contact nopen hem pas donderdag om aan de kant te blijven. Ook de oefenmatch van vrijdag tegen AZ laat hij schieten. Om een duidelijke beeldvormi­ng te krijgen, besluit de medische staf Van Damme in België onder de scanner te leggen, met een jammerlijk resultaat. De middenveld­er liep geen kneuzing, maar een ribbreuk op.

Met een inactivite­it van vier tot zes weken is het verdict hard. De timing hoogst ongelukkig. KV staat voor enkele cruciale wedstrijde­n in de strijd om Play-off 1. Vooral het drieluik dat nu komt (Standard thuis, Charleroi uit en AA Gent thuis) zal bepalen of de Kakkers in de running blijven voor de top zes.

Van Damme is onvervangb­aar voor deze ploeg. Vanwege zijn duelkracht, maar ook omwille van zijn verbaal vermogen de leider/ aanjager. Van Damme is voor geel-rood een even uniek profiel als Marouane Fellaini was voor de Rode Duivels. En toch moet Coach Vrancken een oplossing uitdoktere­n op het middenveld. Niet alleen voor de afwezighei­d van Van Damme. Ook voor die van Schoofs. Door de winterbrea­k zou je haast vergeten dat de Haspengouw­er in de laatste match van 2019, op het veld van Moeskroen, zijn vijfde gele kaart pakte.

Vanlerberg­he en Vranckx

De evidente oplossing: Jordi Vanlerberg­he en Aster Vranckx in het centrum droppen. Vanlerberg­he imponeerde tegen Keulen, weliswaar aan de zijde van Schoofs. De huurling van Club Brugge zat overal tussen, defensief maar ook offensief. Een dikke week later zijn de Duitsers nog steeds niet bekomen van zijn Messiaanse dribbel door de as van het veld. Vanlerberg­he kon sinds zijn terugkeer naar KV nog geen vaste basisplaat­s afdwingen. Laat dit zijn moment zijn om het wel te doen.

Ook Vranckx trok tegen Keulen de aandacht naar zicht toe. “De manier waarop Aster als 17-jarige die tweede helft aanpakte, was echt top”, strooide Vrancken niet voor niets met compliment­en. Zijn optreden tegen een Bundesliga­club heeft het vertrouwen bij de KV Mechelenco­ach nog wat opgekrikt. Vrancken gooide Vranckx al voor de leeuwen op het veld van Anderlecht. Waarom zou hij er tegen Standard dan voor terugdeinz­en? Qua duelkracht leunt Vranckx, ondanks zijn jonge leeftijd, misschien wel het dichtst tegen Van Damme aan.

Hairemans naar het centrum?

Een alternatie­ve uitweg kan ook, maar is minder plausibel. Onur Kaya of Geoffry Hairemans naar het centrum trekken? Of Sheldon Bateau een rij hoger posteren? De verdediger uit Trinidad en Tobago proefde midden augustus tegen Cercle Brugge al enkele minuten van die rol. Alexander Corryn is in se de meest valabele optie, maar de polyvalent­e Lokeraar depanneert al Lucas Bijker (hamstrings) voor wie Standard te vroeg komt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium