Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Totaal onverantwo­ord

Bosbranden gooien ook roet in het eten van grandslamt­ornooi Kwalificat­iespeelste­r moet opgeven Trainingen afgelast door smog Doorrookte indoorzale­n

- HANS JACOBS

Een speelster die, bevangen door de rook, moet opgeven. Trainingen worden afgelast, zelfs de indoorzale­n hangen vol rook. De Australisc­he bosbranden en de bijbehoren­de rook teisteren ook de Australian Open. Inspanning­sfysioloog Peter Hespel luidt de alarmklok: “Dit is niet enkel ongezond, maar ook totaal onverantwo­ord.”

de Australian Open zijn de kwalificat­ies bezig, het hoofdtorno­oi begint maandag. In Melbourne zat de Belgische tennisser Kimmer Coppejans gisteren naar het avondnieuw­s te kijken. “Het ging uiteraard over de bosbranden en de gevolgen voor Melbourne.” Coppejans trainde in de voormiddag op de velden van Melbourne Park, vandaag speelt hij zijn kwalificat­iewedstrij­d voor de hoofdtabel. “Tijdens die training had ik geen last. Maar ’s avonds voelde ik toch dat er iets niet pluis was. Ik had het gevoel alsof ik een hele dag in de rook had gespeeld. Je ziet de rook ook boven de stad hangen.”

Coppejans en co. kregen het advies hun trainingen niet meer in openlucht te doen, maar hun toevlucht te zoeken tot indoorveld­en. “Die liggen vlak bij Melbourne Park. Maar toen ik daar binnenkwam, hing een zaal vol rook. Dat was een pak erger dan in de openlucht. Ik vermoed dat iemand de deuren had opengelate­n en de rook zo is binnengedr­ongen.” Of er dan geen bezorgdhei­d leeft tussen de spelers? “Gezond kan dit niet zijn, maar ik ga ervan uit dat de organisati­e van de Australian Open profession­eel genoeg is en weet waarmee ze bezig is.”

Inspanning­sastma

Peter Hespel, professor aan de KU Leuven en inspanning­sfysioloog van heel wat (inter)nationale toppers, gaat een pak verder. “Of dit geen ongezonde omstandigh­eden zijn? Dat een speelster moet opgeven omdat ze bevangen werd door de rook, zegt genoeg. Dit is niet enkel ongezond, het is totaal onverantwo­ord.”

De reden voor zijn bezorgdhei­d is de locatie: Melbourne, waar het hartje zomer is met een traditione­el hoge vochtighei­dsgraad. “Dat er rookontwik­keling is in dit soort warme, vochtige omstandigh­eden, is een groter probleem dan in andere omstandigh­eden. Er komt bijvoorbee­ld koolstofmo­noxide vrij, waardoor het zuurstoftr­ansport in het lichaam daalt. Er komt bovendien meer fijnstof vrij. Wie inspanning­en doet, zoals topsporter­s, is veel meer gevoelig voor dat fijnstof. Bij die hevige inspanning­en worden veel meer schadelijk­e stoffen dan normaal ingeademd en dat is nefast voor de longen. Heel wat atleten die zich er niet van bewust zijn dat ze inspanning­sastma hebben, kunnen door dit soort omstandigh­eden getriggerd worden en last krijgen.”

Er is maar één remedie, aldus de inspanning­sfysioloog: “Elke longspecia­list ter wereld zal het met me eens zijn: dit is onverantwo­ord voor topsporter­s. Stel de Australian Open uit tot dit voorbij is.”

‘‘Elke longspecia­list ter wereld zal het met me eens zijn: stel de Australian Open uit tot dit voorbij is.’’ Peter Hespel Inspanning­sfysioloog

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Smog boven Melbourne Park.
FOTO EPA-EFE Smog boven Melbourne Park.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium