Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bever gespot in kleiputten­gebied: “Jawadde, we zitten met een ambitieus dier”

-

De beverpopul­atie in onze regio breidt uit. In een kleiputten­gebied op de grens Malle-BrechtRijk­evorsel zijn knaagspore­n vastgestel­d. “Op zich zit het dier daar goed”, zegt boswachter Werner Van Hove van het Agentschap Natuur en Bos.

Er leven al langer bevers in Groot-Zandhoven en Ranst. Toch denkt boswachter Werner Van Hove niet dat de bever die zich gevestigd heeft in de vijvers van de oude kleiputten aan De Volharding ten zuiden van het kanaal Dessel-Schoten uit die richting komt. “Ik denk eerder dat hij uit het oosten komt”, zegt Van Hove, die op zijn Instagramp­agina ‘boswachter_werner’ een foto van de knaagspore­n zette. “Jawadde, ik zit met een ambitieuze bever in één van “mijn” gebieden. Hij lust niet enkel wilg, maar blijkbaar ook zomereik”, zette hij er ludiek bij als tekst.

“Ik zit al langer met bevers in mijn natuurgebi­eden in Zandhoven en ik merk dat ze daar eigenlijk weinig kwaad doen”, stelt Van Hove vast. “Ook hier in dit door het Agentschap Natuur en Bos beheerd natuurgebi­ed De Volharding kunnen ze weinig mispeutere­n. Er staan genoeg wilgen om aan te knagen en ze hebben talrijke plassen en eilandjes. Ik vermoed dat de bever naar hier is gezwommen in de droogteper­iode.”

Het 68 hectaren groot natuurgebi­ed De Volharding ligt naast het kanaal Dessel-Schoten op de grens van Rijkevorse­l, Brecht en Malle. Vorig jaar in mei werd nog een zwervende bever gespot in het kanaal Dessel-Schoten in Sint-Job (Brecht).

 ?? FOTO WERNER VAN HOVE ?? Het knaagspoor van de bever aan de eik.
FOTO WERNER VAN HOVE Het knaagspoor van de bever aan de eik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium