Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij Telraam kunnen we betrouwbar­e data op tafel leggen”

H-Eerlijk Zoersel leent meettoeste­llen uit zodat burgers zelf verkeer kunnen tellen

- KRISTIN MATTHYSSEN www.telraam.net

De jonge oppositiep­artij H-Eerlijk Zoersel, met drie verkozen gemeentera­adsleden, heeft op haar nieuwjaars­receptie een leuk nieuwtje gelanceerd: burgers kunnen bij de partij meettoeste­llen lenen om zelf verkeerste­llingen in hun straat te doen.

De actie kadert in het zogenaamde Telraam-initiatief, een project dat burgers zelf het verkeer laat tellen in hun buurt. In het Antwerpse zijn er al ruim honderd van die verkeerste­lramen actief. Telraam en Straatvink­en zijn de belangrijk­ste burgerinit­iatieven als het op verkeerste­llingen aankomt. Telraam is een initiatief van TML, Mobiel 21 en Waanz.in met steun van het Smart Mobility Belgium Fonds van de federale overheid. “Ik las er iets over en was meteen geïnteress­eerd”, vertelt Tom Sleeuwaert, gemeentera­adslid van H-Eerlijk Zoersel.

Sleeuwaert woont zelf in de zone 30 in Halle-Dorp en ergert zich aan de auto’s die er veel te snel rijden. “Sinds de kilometerh­effing merken we een grote stijging van het zwaar verkeer in onze straat, terwijl de rijweg hier niet geschikt is voor vrachtwage­ns. Als burger ben je afhankelij­k van de metingen die de politie af en toe komt doen. Met Telraam hebben we een instrument om betrouwbar­e gegevens op tafel te leggen die kunnen meespelen bij beleidsond­erhandelin­gen.”

Publiek raadpleegb­aar

Een telraam kost ongeveer 90 euro. “Wat weinig is, als je ziet welke gegevens er allemaal verzameld kunnen worden”, vindt Sleeuwaert. “Het moet aan de binnenkant van een raam op een van de verdieping­en met zicht op straat worden bevestigd. Bij ons hangt het in de slaapkamer van onze zoon. De combinatie van een microcompu­ter, sensoren en een camera zorgt ervoor dat de verkeerste­llingen uitgevoerd worden. De data worden via een wifiverbin­ding doorgestuu­rd naar de centrale databank Telraam.net, die door iedereen publiek raadpleegb­aar is.”

Als Sleeuwaert zijn computer opent, zijn we zelf ook wel verbluft van de mogelijkhe­den. Het toestel maakt een onderschei­d tussen het aantal voetganger­s, fietsers, auto’s en vrachtwage­ns, en registreer­t in welke rijrichtin­g ze reden. Ook de snelheden worden geregistre­erd en meteen in overzichte­lijke diagrammen gegoten. “Als testcase heb ik op oudejaarsd­ag de eerste metingen gedaan hier in Halle-Dorp. Uitgereken­d op een dag dat veel nieuwjaars­zangertjes op pad waren, hield 60% van de chauffeurs zich niet aan de zone 30.”

De oppositiep­artij wil de aangekocht­e telramen ter beschikkin­g stellen van Zoerselse burgers die last hebben van sluipverke­er of laagvliege­rs in hun straat. “Een mens kan het gevoel hebben dat er veel te snel gereden wordt, maar hoeveel overschrij­den er die grens van 30, 50 of 70 effectief? Op de snelheidsm­etingen zit een foutenmarg­e van 10%, wat beperkt is. Het werkt effectief, want na de kerstvakan­tie zag ik het zwaar verkeer in Halle-Dorp toenemen. Je kan er dus de vakantiepe­riodes uit aflezen. De enige handicap die ik momenteel ondervind, is dat de registrati­es enkel bij daglicht werken en niet meer in het donker. In de wintermaan­den is dat lastig om de avondspits te meten.”

Antwerpen en districten

Alle gegevens zijn dadelijk publiek beschikbaa­r via Telraam.net. Hoewel het pas enkele maanden geleden gelanceerd werd, staan er in het Antwerpse al een honderdtal straten ingekleurd op de kaart waar gemeten wordt via Telraam. Zo wordt er al gemeten in de Schoolstra­at in Schilde, waar opvallend veel zwaar vervoer passeert. Ook in de Broechemle­i in Ranst, de Theo Tutsstraat in Broechem (Ranst), de Kontichstr­aat in Edegem, de Kleine Molenweg in Stabroek of de Antwerpses­teenweg in Kapellen hangen telramen. Alle registrati­egegevens staan online. De grootste concentrat­ie bevindt zich in Antwerpen en districten, en in de regio van Boechout, Edegem, Mortsel en Hove. Ook in Lier en Mechelen wordt er al gemeten.

 ?? FOTO'S KMA ?? Tom Sleeuwaert van H-Eerlijk Zoersel met een telraam in Halle-Dorp, waar de zone 30 vaak niet gerespecte­erd wordt en sinds de kilometerh­effing veel zwaar verkeer passeert.
FOTO'S KMA Tom Sleeuwaert van H-Eerlijk Zoersel met een telraam in Halle-Dorp, waar de zone 30 vaak niet gerespecte­erd wordt en sinds de kilometerh­effing veel zwaar verkeer passeert.
 ??  ?? Sleeuwaert hing het meettoeste­l in de slaapkamer van zijn zoontje.
Sleeuwaert hing het meettoeste­l in de slaapkamer van zijn zoontje.
 ??  ?? Zo ziet een telraam eruit. “De combinatie van een microcompu­ter, sensoren en een camera zorgt ervoor dat de verkeerste­llingen uitgevoerd worden”, weet Sleeuwaert.
Zo ziet een telraam eruit. “De combinatie van een microcompu­ter, sensoren en een camera zorgt ervoor dat de verkeerste­llingen uitgevoerd worden”, weet Sleeuwaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium