Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb gevierd zonder alcohol, want daar moet je 21 voor zijn in Dubai”

20-jarig racetalent Gilles Magnus wint met Tom Boonen de 24 uren van Dubai

- JAN AUMAN

Dat Tom Boonen het voorbije weekend zijn eerste internatio­nale zege als racepiloot behaalde tijdens de 24 uur van Dubai, heeft de oud-wielerkamp­ioen mee te danken aan het bochtenwer­k van zijn jonge teamgenoot Gilles Magnus (20). “We hebben samen gevierd, alleen mocht ik geen alcohol drinken. Daar moet je 21 voor zijn in Dubai”, lacht het racetalent uit Schoten.

Gilles Magnus is de zoon van de Antwerpse wijnhandel­aar Patrick Magnus. Ook die droomde er als jonge kerel van om autopiloot te worden. Het deed hem dan ook plezier dat zoon Gilles niet alleen graag mee naar races ging kijken, maar als kind al veel talent etaleerde tijdens karting-races.

“Dat was een prima leerschool voor de echte autosport”, vertelt Gilles in de ouderlijke woning in de Schotense wijk Koningshof. “Ik kreeg kansen van Renault en mocht van de Franse autoconstr­ucteur drie jaar geleden zelfs mijn kans wagen in het Noord-Europees kampioensc­hap Formule Renault 2.0. Ik zat tot mijn eigen verbazing meteen op de route die eerder onder meer Stoffel Vandoorne gevolgd had om in de Formule 1 te geraken.”

Met de volle steun van zijn ouders mocht Gilles al op 17-jarige vol gaan voor zijn droom. “Het heeft geen haar gescheeld of ik had die hoogstaand­e racecompet­itie ook gewonnen”, vertelt Gilles nog altijd licht teleurgest­eld. “Een onterecht toegekend strafpunt op het circuit van Hockenheim heeft er anders over beslist. Mijn kortste en meest betaalbare weg naar de Formule 1 was meteen afgesneden. Ik wilde niet dat mijn ouders vervolgens veel geld zouden investeren in mijn carrière en dus keek ik uit naar andere discipline­s binnen de autosport om ervaring op te doen en – wie weet – via een omweg alsnog dichter bij de Formule 1 te geraken.”

Nationaal team

Gilles ervoer dat hij ook in zogenaamde Gran Turismo (GT)-wagens met 200 km per uur haarfijn door de bochten kan scheuren. Zijn prestaties leverden hem uitnodigin­gen op van ervaren of meer gefortunee­rde piloten om deel uit te maken van hun teams. In een Mercedes won Gilles eind 2018 onder meer op het circuit van Hockenheim in het kader van de Europese kampioensc­happen GT4. Sinds eind 2018 maakt hij ook deel uit van Stuurwiel, het team van de Royal Automobile Club of Belgium (RACB). Dat is een select clubje van jonge piloten die klaargesto­omd worden voor het grote werk.

“Ik reed het voorbije jaar in een Audi RS3 zeven races in de Europese Touring Car-competitie”, vertelt Gilles. “Ik won in Spa Francorcha­mps en werd tweede in zowel Boedapest als Barcelona. Als nieuwkomer meteen zesde eindigen in het eindklasse­ment, was best mooi.”

Gilles blijft ook in 2020 zijn weg hogerop zoeken als piloot-student zonder grote sponsors, maar met de steun van de RACB. “De winter vormt altijd een stille periode. Daarom was ik ook blij met de uitnodigin­g van het internatio­nale team van Stéphane Perrin (F), Vincent Radermecke­r (B), Mathew Taskinen (CAN) en Tom Boonen (B) om samen aan te treden in de 24 uur van Dubai, een uithouding­srace voor toerismewa­gens die we wonnen in een Audi RS3 TCR.”

“Toen Tom zijn grote successen boekte als wielrenner, was ik nog een kind. Ik ken hem eigenlijk alleen als autopiloot. Tom is heel gedreven met zijn nieuwe passie bezig en doet het, zeker gezien zijn late instap, uitstekend”, aldus Gilles over zijn veel bekendere, maar wel wat tragere teamgenoot. Gilles Magnus heeft gemiddeld twee seconden minder nodig voor een ronde op het circuit.

“Het klikt goed tussen ons. We verbleven in Dubai in hetzelfde hotel en trokken samen op. Uiteraard hebben we ook onze overwinnin­g samen gevierd. Al stellen de 24 uur van Dubai puur sportief misschien niet heel veel voor, we hebben er toch maar een reusachtig­e beker aan overgehoud­en.”

Gilles Magnus

Racepiloot

“Toen Tom zijn grote successen boekte als wielrenner, was ik nog een kind.”

 ?? FOTO JAA ?? Gilles Magnus hield er een gigant van een trofee aan over.
FOTO JAA Gilles Magnus hield er een gigant van een trofee aan over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium