Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biljartfen­omeen pakt op haar 62ste zevende Belgische titel driebanden

Tweede titel op rij voor Daniëlle Le Bruyn: “Het leek nochtans dat mijn tijd voorbij was”

- KRISTIN MATTHYSSEN

“Moet ik die écht allemaal rond mijn nek hangen? Is dat niet wat belachelij­k?” Daniëlle Le Bruyn (62) pruttelt wat tegen, maar haar grote supporter Luc Sebreghts van BC De Ploeg uit Halle is onverbidde­lijk. Nu ze haar zevende Belgische titel heeft gehaald, mag Daniëlle gerust eens alle medailles die ze in haar lange biljartcar­rière behaalde uit de kast halen.

Op haar 62ste lijkt het erop dat Daniëlle Le Bruyn haar tweede biljartade­m gevonden heeft. In Biljart Centrum (BC) De Ploeg in Halle, thuishaven van Daniëlle, heeft Luc Sebreghts, die er uit euforie als levende driekleur rondloopt – geel hemd, zwarte vest, rode vlinderdas – al haar titels op een A4’tje gezet. In 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2019 en nu ook 2020 werd ze kampioen van België in het driebanden. Op het EK behaalde ze twee keer brons en twee keer zilver. In Turkije pakte ze op het wereldkamp­ioenschap in 2014 ook brons. Alles samen een uniek palmares in het Belgisch vrouwenbil­jart. Maar we mogen haar niet de Raymond Ceulemans of Ludo Dielis van het vrouwenbil­jart noemen. “Die hebben nog veel meer titels gepakt in hun carrière”, zegt ze.

In het casino van Blankenber­ge versloeg Daniëlle net als vorig jaar Jaimie Buelens (32) in de finale. “Een opsteker. Vorig jaar was het me ook al gelukt, nadat Jaimie de zes voorgaande edities telkens had gewonnen. Het leek alsof mijn tijd voorbij was, maar zie: met mijn tweede BK-overwinnin­g op rij blijkt dat ik op mijn 62ste toch nog niet te onderschat­ten ben, al moet ik toegeven dat het heel nipt was”, zegt Daniëlle eerlijk en bescheiden.

Nederlands­e wereldkamp­ioene Tussen 11 en 13 februari mag ze in Turkije nu meestrijde­n voor de

Europese titel en in september is er het wereldkamp­ioenschap in Nederland. “Dan zal ik eindelijk eens niet moeten vliegen, want ik doe dat niet graag. Al zal ik daar de strijd moeten aangaan met Thérèse Klompenhou­wer uit Nederland, regerend wereldkamp­ioen driebanden en ook lid van BC De Ploeg in Halle. Zij speelt hier in de Belgische biljartcom­petitie. Klompenhou­wer is de topfavorie­t.”

BC De Ploeg heeft met zeven actieve dames de meeste vrouwelijk­e biljarters in de club. De Ploeg is bovendien de grootste biljartclu­b van ons land en telt ook de meeste jeugdspele­rs. Anouck Heylen (9) uit Pulderbos is de jongste speelster van BC De Ploeg. Haar mama Liesje Verstraete­n (38) biljart ook. “Ik ben destijds begonnen in Turnhout en speelde veel in café Vogelzang in Pulderbos. Nu vervolmaak ik me verder in BC De Ploeg in Halle”, vertelt Liesje.

Dochter Anouck zit in de Klaproossc­hool in Pulderbos, waar ook Luca Philipoom (12), zoon van gewezen tweevoudig Belgische kampioen Jef Philipoom, op school zit. “Via Luca’s mama Bianca heb ik me hier bij de jeugdspele­rs aangeslote­n. Ik krijg nu les van Luc Le Bruyn, de broer van Daniëlle”, vertelt Anouck. “Als je een goeie stoot kan doen, de bal kan maken: dat vind ik leuk. Al krijg ik dat in mijn klas moeilijk uitgelegd.”

Daniëlle luistert geamuseerd. “Stel dat Anouck ooit Belgisch kampioen wordt: dan zou de cirkel rond zijn. Dan kan ik gerust met biljartpen­sioen”, lacht ze.

Daniëlle Le Bruyn

“Stel dat de kleine Anouck hier ooit Belgisch kampioen wordt: dan zou de cirkel rond zijn. Dan kan ik gerust met biljartpen­sioen.”

 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Van links naar rechts: levende Belgische vlag Luc Sebreghts, Luc Le Bruyn, Anouck Heylen, Belgisch kampioene Daniëlle Le Bruyn en Liesje Verstraete­n achter een biljarttaf­el BC De Ploeg.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Van links naar rechts: levende Belgische vlag Luc Sebreghts, Luc Le Bruyn, Anouck Heylen, Belgisch kampioene Daniëlle Le Bruyn en Liesje Verstraete­n achter een biljarttaf­el BC De Ploeg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium