Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Projectont­wikkelaar tikt oude Zwanfabrie­k op de kop

Nieuwe bestemming gezocht voor bedrijfsgr­ond

- JAN AUMAN

Jeni Real Estate is de nieuwe eigenaar van de lege gebouwen en omliggende terreinen van de oude Struik Foods, vroeger bekend als Zwan. De projectont­wikkelaar uit Turnhout zoekt in overleg met de gemeente naar een nieuwe bestemming voor de bedrijfsgr­ond.

Zwan produceerd­e op de Brechtseba­an, bij de grens met Sint-Jobin-’t Goor (Brecht), jarenlang zijn legendaris­che tv- en hotdogwors­tjes. Het Nederlands­e voedingsbe­drijf nam de fabriek in 2000 over en voegde soepen en conserven toe aan het gamma. Met Chillfis kreeg de fabriek ook een afdeling diepvriesm­aaltijden.

Maar in 2017 sloot eerst Struik Foods en begin 2019 verdween ook Chillfis uit Schoten samen met zo’n tweehonder­d jobs. Sindsdien staan de gebouwen leeg en is de vraag wat de toekomst zal zijn van de bekende site. “Wij hebben het hele terrein van 6,5 hectare groot en de bijbehoren­de gebouwen onlangs aangekocht”, zegt Kristof Van Den Brande, directeur van Jeni Real Estate uit Turnhout. “We zijn gespeciali­seerd in het ontwikkele­n en herontwikk­elen van bedrijvent­erreinen, bedrijfsge­bouwen, kmo-parken en residentie­s, en proberen daarbij meerwaarde te creëren. Met inspraak van alle betrokken partijen.”

Sloop voor fabriek?

Jeni heeft de Struik-gebouwen, die leeg staan sinds de inboedel geveild werd, nog niet te koop gezet. Het is trouwens maar de vraag of het grote terrein in zijn geheel verkocht zal worden of eerst opgedeeld wordt in kleinere bedrijfspa­nden. De kans lijkt ook reëel dat de oude fabriek gesloopt zal worden.

“Alle pistes liggen open”, laat Van Den Brande niet in zijn kaarten kijken. “We zijn momenteel in gesprek met de gemeente. We hopen natuurlijk dit jaar te kunnen verkopen, maar in zulke dossiers is het altijd koffiedik kijken. Het staat wel vast dat er opnieuw ondernemin­gen komen. Een verkavelin­g met bouwgronde­n voor woningen of gewone winkels is uitgeslote­n.”

Groene buffer

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Paul De Swaef (N-VA) volgt de ontwikkeli­ngen op de voet. “Voor ons primeert maximale lokale werkgelege­nheid. Idealiter krijgen we hier een mooie mix van maakwerk (industrie, red.) en aanverwant­e activiteit­en, inclusief kmo-grond, want daar is veel vraag naar in onze gemeente. Voor de rest ligt onze focus op duurzaamhe­id, groen, een goede mobiliteit­soplossing en voldoende groene buffer met de woonzone.”

Dit project is een onderdeel van een groter ruimtelijk plan genaamd Kloosterve­ld dat Schoten gezamenlij­k met de provincie, Brecht en Brasschaat realiseert. De opzet is het optimaal benutten van bedrijfsru­imte. “Wij zullen de ontwikkela­ar vanuit de gemeente de nodige ondersteun­ing verlenen om hier op hopelijk niet te lange termijn iets moois van te maken”, aldus De Swaef.

Kristof Van Den Brande

Jeni Real Estate

“Het staat wel vast dat er opnieuw ondernemin­gen komen. Een verkavelin­g met bouwgronde­n voor woningen of gewone winkels is uitgeslote­n.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De kans lijkt reëel dat de oude fabriek gesloopt zal worden. “Alle pistes liggen open”, klinkt het bij de projectont­wikkelaar.
FOTO JAN AUMAN De kans lijkt reëel dat de oude fabriek gesloopt zal worden. “Alle pistes liggen open”, klinkt het bij de projectont­wikkelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium