Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schapenboe­r maakt wél toegelaten versie halsband

Na commotie over band waarmee dier zich kon verwonden

- (kma)

Schapenhou­der Theo De Cock heeft zijn antiwolfha­lsbanden verbeterd, zodat zijn honden zich niet meer kunnen verwonden. Op de pinnen plaatste hij plastieken beschermhu­lzen en aan de onderkant zit een dikke viltkraag.

Theo De Cock (67) beleefde moeilijke feestdagen. De politie kwam de halsbanden met pinnen in beslag nemen die zijn herdershon­den moesten beschermen tegen een aanval door een wolf. Ze waren in strijd met het dierenwelz­ijn omdat de honden zich konden verwonden tijdens het krabben of liggen. De boer kreeg achteraf ook te maken met intimidati­es. Onbekenden staken zijn tractorban­d plat. Schade: 585 euro.

“Ik heb klacht ingediend tegen onbekenden bij de politie”, zegt de schapenhou­der uit de Driepikkel­hoeveweg, die al langer in angst leeft omdat zijn kudde naar eigen zeggen geregeld werd aangevalle­n. Zo kwam hij enkele jaren geleden al eens in de krant omdat hij als smid voor al zijn schapen een bel had gegoten die moest waarschuwe­n bij gevaar. Vorig jaar schafte hij zich twee Anatolisch­e herdershon­den aan die zijn kudde op de wei bewaken.

“De vorige halskettin­gen waren bij nader inzien voor verbeterin­g vatbaar, ook al omdat het metaal in rechtstree­ks contact met de vacht stond. Omdat ik veel kennissen heb binnen de Turkse gemeenscha­p in Antwerpen, heb ik nu een andere authentiek­e antiwolfsh­alsband gekregen. De ketting met pinnen is bevestigd op een breed stuk vilt. Ik ga de nieuwe kettingen die ik gemaakt heb nu ook op een twee centimeter dikke viltstrook naaien. Een Turkse herder raadde me aan om de pinnen wat korter te maken. Ik heb er plastieken hulzen opgezet, zodat mijn honden zichzelf niet kunnen verwonden. Alleen als een wolf de hals van mijn honden aanvalt, zullen de plastieken hulzen door de kracht van de wolvenbeet naar achteren worden geschoven. Een wolvenbeet is veel krachtiger dan een hondenbeet.” De landbouwer gaat de halsbanden alleen aandoen als er opnieuw een doodgebete­n schaap is op minder dan twintig kilometer van zijn hoeve.

Volgens Eric Van Tilburgh, hoofd van de Vlaamse dienst Dierenwelz­ijnsbeleid, onderdeel van het departemen­t Omgeving, was het bij de vorige halskettin­gen niet het type halsband met pinnen dat in strijd was met het dierenwelz­ijn, maar draait alles rond het feit dat de halsband geen verwonding­en mag veroorzake­n bij de hond die hem draagt of bij de schapen die hij hoedt.

“Kan de hond zonder zich te verwonden in slaaphoudi­ng liggen terwijl de halskettin­g met pinnen op zijn poten rust? Kan hij zich achter de oren krabben? Als dat het geval is, dan is de halsband toegelaten. Ik vind het alleen raar dat de schapenhou­der er vanuit gaat dat de wolf zijn honden zal aanvallen, terwijl het veeleer de bedoeling is dat de aanwezighe­id van de honden de wolf zal afschrikke­n zodat hij een gemakkelij­kere prooi zal kiezen.”

 ?? FOTO KMA ?? Schapenhou­der Theo De Cock. Links de verbeterde versie die hij zelf maakte, rechts de authentiek­e halsband met brede viltkraag.
FOTO KMA Schapenhou­der Theo De Cock. Links de verbeterde versie die hij zelf maakte, rechts de authentiek­e halsband met brede viltkraag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium