Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restwarmte Agfa goed voor 350 nieuwe woningen

Warmtenet voor wijk Minerve zou er in 2021 al moeten liggen

- FILIP SPOELDERS

Minerve in Edegem wordt de eerste wijk in Vlaanderen die wordt verwarmd met restwarmte uit de industrie. Die wordt aangevoerd van bij de fabriek Agfa in Mortsel.

Na maanden van onderzoek hebben projectont­wikkelaar Revive en Agfa een overeenkom­st onderteken­d voor dit duurzame energiepro­ject. “Het concept dat oorspronke­lijk werd onderzocht door het Vlaams Instituut voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) hebben we de afgelopen maanden verder uitgediept. Dit resulteert nu in een concrete samenwerki­ng tussen Revive en Agfa. Voor de uitwerking werd de vennootsch­ap Warmte Verzilverd opgericht. Energiecoö­peraties ZuidtrAnt-W en Ecopower behoren, samen met Kelvin Solutions, als partner voor de expertise”, legt men bij Kelvin Solutions uit.

De vennootsch­ap is bezig met de selectie van aannemers die het

Johan Jacobs

Agfa-Gevaert

“We vinden het als bedrijf belangrijk dat we kunnen meewerken aan een duurzame maatschapp­ij.”

warmtenet met de nodige pijpleidin­gen kunnen realiseren. Agfa bevindt zich namelijk op een vijfhonder­dtal meter van de toekomstig­e verkavelin­g. “Tegen begin 2021 moet het warmtenet er liggen, dus er zal stevig doorgewerk­t worden.”

Berchem Tijdens de onderzoeks­periode waren ook het district Berchem en de stad Mortsel partner om het warm

tenet eventueel op hun grondgebie­d uit te rollen. “Er zijn nog onderhande­lingen lopende en we zitten dicht bij een principeak­koord om het ook in Berchem toe te passen. Op langere termijn zouden we graag een warmteclus­ter hebben in een groot deel van het zuiden van Antwerpen.”

Met 50% openbaar groen, energievri­endelijke woongelege­nheden en elektrisch­e laadpalen zette Minerve zich al in de markt als duurzaam woonprojec­t. Dat de 350 woongelege­nheden nu met industriël­e restwarmte worden verwarmd, zorgt uiteraard voor een bijkomende troef.

Agfa, dat de warmte opwekt voor zijn productiep­roces en de overschot, die anders verloren gaat, naar Edegem zal sturen, wordt zeker geen energielev­erancier. “We ontvangen wel een kleine vergoeding, maar daar doen we het helemaal niet voor. We vinden het als bedrijf belangrijk dat we kunnen meewerken aan een duurzame maatschapp­ij. En er is nog interesse vanuit een naburige Mortselse wijk”, reageert Johan Jacobs van Agfa-Gevaert.

 ?? FOTO RR ?? De toekomstig­e woongelege­nheden van Minerve worden verwarmd dankzij Agfa.
FOTO RR De toekomstig­e woongelege­nheden van Minerve worden verwarmd dankzij Agfa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium