Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste kerstboomv­erbranding in Niel?

Nu zaterdag twintigste editie, maar wel steeds meer kritiek

-

De scouts van Hellegat organisere­n voor de twintigste keer een kerstboomv­erbranding op hun terrein. Het zou weleens de laatste keer kunnen worden, want de kritiek vanuit ecologisch­e hoek wordt steeds luider. “In de buurgemeen­ten behoort zo’n verbrandin­g al lang tot het verleden.”

Zaterdag 18 januari is het feest in Hellegat. De kerstboomv­erbranding wordt voorafgega­an door een fakkeltoch­t.

Maar Gie Wyckmans en Carl Boeckx, respectiev­elijk voorzitter en medevoorzi­tter van de Nielse adviesraad Klimaat en Milieu, zijn met dit gebeuren niet gelukkig. “In de buurgemeen­ten behoort zo’n kerstboomv­erbranding al lang tot het verleden. Alleen Niel blijft de traditie in stand houden”, zegt Gie Wyckmans.

Folklore

“Akkoord dat zo’n kerstboomv­erbranding bijzonder spectacula­ir oogt, maar anderzijds is ze ook zeer schadelijk. Er komen CO2 en veel fijn stof vrij. Bij een ondervragi­ng bij de Nielse bevolking zijn de meningen hieromtren­t verdeeld. De éne zegt dat zo’n folklore niet teniet mag gaan, voor een andere is zo’n verbrandin­g niet meer van deze tijd.”

Volgens Carl Boeckx mag dit feest gerust blijven bestaan, maar dan zonder kerstboomv­erbranding. De scouts, die de oude kerstbomen ophalen, kunnen deze naar het containerp­ark afvoeren, waar er compost van wordt gemaakt. Er zijn voldoende alternatie­ven om er zonder verbrandin­g toch een gezellig avondfeest van te maken.”

Gie Wyckmans wil de kerstboomv­erbranding definitief laten stoppen. “Ik ga over enkele weken met het gemeentebe­stuur en de scouts aan tafel zitten. Hopelijk komen we tot een overeenkom­st om het met deze verbrandin­g over een andere boeg te gooien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium