Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde aan de afgesproke­n vrede

Democratis­che presidents­kandidaten nemen elkaar in het vizier

-

Vannacht debatteerd­en zes kandidaten voor de presidenti­ële nominatie van de Democratis­che partij een laatste keer vóór de start van de voorverkie­zingen, volgende maand in Iowa. Tussen de linkse rivalen Bernie Sanders en Elizabeth Warren zit het er intussen bovenarms op, ondanks de afspraak om elkaar niet te bekampen. Een tevreden Donald Trump ziet een vete broeien.

Elkaar níét aanvallen, dat was maandenlan­g de ongemakkel­ijke afspraak tussen Bernie Sanders en Elizabeth Warren, beiden presidents­kandidaat voor de Democraten. Hoewel de een de ander moet uitschakel­en om het tegen Trump te mogen opnemen, vermeden ze het elkaar publiek te bekritiser­en.

Maar dat progressie­ve bestand heeft nu een deuk gekregen. Aanleiding was een bericht van CNN, wellicht ingefluist­erd door campagneme­dewerkers van Warren. Sanders zou eind 2018 in een privé-ontmoeting met Warren gezegd hebben dat een vrouw het nooit van Donald Trump zou kunnen winnen. Warren bevestigde de uitspraak bij CNN, en voegde eraan toe verder niet op het meningsver­schil in te willen gaan.

Een zware beschuldig­ing, want wantrouwen tegenover vrouwelijk­e politici, of vrouwen in het algemeen, is een serieuze manco als je strijd levert voor de progressie­ve stem in de Verenigde Staten. Maar Sanders ontkende dat hij zoiets had gezegd, en zijn campagnete­am noemt de bewering van Sanders “obsceen, belachelij­k en fout”. “Natuurlijk kan een vrouw het van Trump winnen: Hillary Clinton haalde in 2016 drie miljoen stemmen meer dan Trump”, aldus Sanders.

Nek-aan-nek

De rivaliteit tussen de twee Democratis­che kandidaten is al een tijdje aan het opflakkere­n. Zo meldde nieuwswebs­ite Politico dat supporters van Sanders op pad gestuurd worden om Elizabeth Warren in een slecht daglicht te plaatsen.

En ook de peilingen helpen niet. De afgelopen maanden was Warren de sterkste progressie­ve kanshebber, maar voor de voorverkie­zing in Iowa lag Sanders plots voor, op gelijke hoogte met ex-vicepresid­ent Joe Biden, die nog altijd de gedoodverf­de uitdager van Donald Trump is. Als Sanders op 3 februari in Iowa wint, versterkt hij zijn kansen fors. Vooral omdat hij ook op kop ligt in de peilingen voor de voorverkie­zing in New Hampshire, een week later. In de daaropvolg­ende rondes zou Biden dan weer met voorsprong winnen, omdat hij kan profiteren van zijn popularite­it bij zwarte en latino kiezers.

Intussen zijn er nog 12 Democratis­che kandidaten over voor de presidenti­ële nominatie – vorig jaar waren ze nog met 24. Trump ziet het allemaal graag gebeuren.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tussen de linkse rivalen Bernie Sanders en Elizabeth Warren zit het er intussen bovenarms op.
FOTO REUTERS Tussen de linkse rivalen Bernie Sanders en Elizabeth Warren zit het er intussen bovenarms op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium