Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al ondernemer vanaf je 15de

Open Vld dient voorstel in om minderjari­gen toe te laten een zaak te starten

-

Youngprene­urs of jonge ondernemer­s. Zo moeten er meer komen in ons land, vindt Open Vld. De liberalen dienden daarom een wetsvoorst­el in dat ervoor zorgt dat minderjari­gen al vanaf hun 15de een eigen zaak kunnen starten.

Naar het Verenigd Koninkrijk moest hij trekken toen hij op zijn 16de wou beginnen met een winkel met onderdelen voor de motorcross­wereld. Ondertusse­n is Aaron Vanneste - bekend van Kamp Waes - wel al 31 en in ons land een gevierd ondernemer. Hij heeft een avonturenc­entrum, doet in vastgoed en organiseer­t evenemente­n. Maar het begin was veel moeilijker. “Gelukkig kende ik toen een ZuidAfrika­anse advocaat die me op mijn 16de meenam over het Kanaal om daar een zaak te starten. Hier kon dat gewoon niet. Terwijl dat nochtans goed zou zijn”, zegt Vanneste.

Wie 18 is, kan wel een zaak starten en tot zijn 25ste een beroep doen op het student-ondernemer-statuut. Wie niet meer dan 6.648 euro verdient moet daarop geen sociale bijdragen betalen en blijft bij zijn ouders kindergeld krijgen. En tot 2.600 euro wordt niets belast en blijf je fiscaal ten laste van de ouders. Hoewel minderjari­gen wel studentena­rbeid kunnen doen, is dat statuut echter niet voor hen weggelegd. Wie het geluk heeft dat zijn of haar ouders zelfstandi­ge is, kan in hun kielzog nog bepaalde activiteit­en uitoefenen. Voor de anderen is er niets mogelijk. In tegenstell­ing tot het Verenigd Koninkrijk dus. Maar ook Nederland, waar de jongste ondernemer zelfs maar 8 jaar is. De Open Vld-Kamerleden Vincent Van Quickenbor­ne en Tim Vandenput willen het voorbeeld van onze noorderbur­en volgen en dienden daarom een wetsvoorst­el in om dat mogelijk te maken. Weliswaar pas vanaf 15 jaar, omdat vanaf die leeftijd ook studentena­rbeid mag. En mits de goedkeurin­g van de ouders en de familierec­htbank. De voordelen van het statuut voor studenten-ondernemer­s worden overgenome­n.

Bondgenoot

“Jongeren herstellen nu al computers, ontwikkele­n apps of openen een succesvoll­e webshop. Het gebeurt nu al allemaal, maar niet officieel. Terwijl we beter een bondgenoot zijn voor de ondernemin­gszin van al dat jong geweld. Het is gewoon absurd dat we dit onmogelijk maken. Laat jongeren gewoon ondernemen”, zegt Van Quickenbor­ne.

De Vlaamse liberalen probeerden dit tijdens de vorige regeerperi­ode al te regelen, maar het lukte net niet. Deze keer hebben ze er het volste vertrouwen in dat MR, N-VA, CD&V en sp.a hen zullen steunen. Het voorstel werd vorige week in overweging genomen en wordt binnenkort in commissie besproken.

 ?? FOTO BELGA ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Vincent Van Quickenbor­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium