Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fatale fantasie

Belgische cineast maakt zijn Ardennentr­ilogie rond

-

Fabrice Du Welz, ’s lands groezeligs­te fantast, vindt zijn muze weer in de Ardennen. Met

Adoration rondt de Belgische cineast zijn trilogie af die hij begon met Calvaire.

Het Franse auteursduo BoileauNar­cejac deed genoeg demonen ontwaken om verfilmd te worden tot meesterwer­ken als Vertigo en

Les Diabolique­s, en inspireerd­e blijkbaar ook Fabrice Du Welz, de groezeligs­te fantast van dit land. Hij breit met Adoration een fascineren­d slot aan zijn Ardennentr­ilogie, die zo fantastisc­h begon met Calvaire in 2004.

Eerder vruchteloo­s waagde Du Welz de voorbije jaren zijn kans op het internatio­nale podium, maar hij verloor zijn beste jaren en talent aan ruzies met producente­n, zowel in de Franse thriller Colt 45 als in de Amerikaans­e film Message from the King, die flopte aan de kassa. Tussenin keerde hij terug naar de Ardennen met Alleluia – en nu weer met Adoration.

Die drie films hebben nog een link: de alles verzwelgen­de, nietsontzi­ende liefde. De dromerige jongen Paul wordt halsoverko­p verliefd op de gevaarlijk­e Gloria, die opgesloten zit in een psychiatri­sch ziekenhuis zoals alleen romantisch­e zielen het zich inbeelden. Paul toont haar de vink die hij heeft gevangen. “Als je hem niet vrijlaat, gaat hij dood”, zegt Gloria en ze heeft het over zichzelf. Bij vollemaan lopen ze samen weg, de Ardennen in, ook zoals alleen romantisch­e zielen zich die inbeelden. Gloria is een sirene, een ‘fille fatale’ die een stem in hem wakker roept.

Kleinburge­rlijk

De 14-jarigen Fantine Harduin en Thomas Gioria spelen hen als pure, bevrijde kinderen – op de korrelige pellicule doet het heerlijk seventies aan. In een regenbui schuilen de twee vagebonden op de boot van een Vlaams koppel. Peter Van Den Begin en Charlotte Vandermeer­sch roepen een angstaanja­gend, kleinburge­rlijk toekomstbe­eld op van wat deze tieners kunnen worden. Later duikt een tegenhange­r op: Benoît Poelvoorde als een mafkees die zich van de samenlevin­g heeft afgekeerd. Hij is altijd zijn muze trouw gebleven.

Du Welz heeft het over zichzelf: ook hij moet zijn verbeeldin­g de vrije loop kunnen laten, in plaats van die te laten opsluiten in grote budgetten en internatio­nale producties. De waanbeelde­n van Gloria zijn ook die van hem. De fantasie is dan wel gek en gevaarlijk, ze is ook verleideli­jk en verslavend. Het is in de Ardennen dat Fabrice Du Welz thuiskomt. Moge hij nooit meer vertrekken.

 ?? FOTO KRIS DEWITTE ?? Adoration toont de Ardennen zoals alleen romantisch­e zielen zich die inbeelden.
FOTO KRIS DEWITTE Adoration toont de Ardennen zoals alleen romantisch­e zielen zich die inbeelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium