Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mede-eigenaar makelaarsb­ureau én clubadvise­ur: vragen bij dubbele pet Vandenhaut­e

-

Behalve adviseur van Anderlecht blijft Wouter Vandenhaut­e medeeigena­ar van het makelaarsb­ureau Let’s Play. Dat heeft onder anderen Youri Tielemans, Benito Raman en Vadis Odjidja in portefeuil­le, maar ook verscheide­ne jeugdspele­rs van Anderlecht. De vraag rijst of Vandenhaut­e zich met die dubbele pet niet schuldig maakt aan belangenve­rmenging.

“Alles hangt af van de invulling”, zegt Jesse De Preter, voorzitter van de Belgische makelaarsv­ereniging BFFA. “Juridisch kan het, onder strikte voorwaarde­n. De FIFA en KBVBreglem­enten verbieden dat een makelaar een officieel mandaat heeft bij een club. Het is ook verboden dat een makelaar beslissing­smacht heeft over transfers en sportieve contracten. De reglemente­n spreken in bepaalde gevallen ook van een risico op een verboden belangenco­nflict als je optreedt voor zowel een speler als de club.”

Reglementa­ir lijkt Vandenhaut­e ermee weg te komen. Bij Anderlecht is hij alleen adviseur en heeft hij officieel geen beslissing­smacht. Ook bij Let’s Play zou hij geen rol spelen in de dagelijkse werking. Maar daarnaast speelt ook de deontologi­e, geeft De Preter toe. “Als extern adviseur krijg je te maken met vertrouwel­ijke informatie, dat is onvermijde­lijk. Als je die zou gebruiken voor persoonlij­k gewin, bega je uiteraard een deontologi­sche inbreuk. Conclusie: het is een kwestie van de opdracht zeer nauwkeurig af te bakenen en deontologi­sch de lat zo hoog mogelijk te leggen. Anders kan het fout lopen.”(bla)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium