Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herinricht­ing Turnhoutse­baan pas na 2024

Geen plannen voor overdracht van Vlaams Gewest naar stad

- SACHA VAN WIELE

De overdracht van de Turnhoutse­baan in Borgerhout aan de stad Antwerpen is niet voor morgen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Er zijn momenteel geen concrete afspraken over. In het bestuursak­koord van de stad wordt melding gemaakt van een overname van alle gewestwege­n binnen de Ring mits recurrente vergoeding. Daar kan het Vlaams Gewest echter niet op ingaan. Er zijn momenteel geen plannen voor een herinricht­ing van de Turnhoutse­baan.” Een heraanleg zal sowieso ten vroegste voor na 2024 zijn.

De overdracht van de Turnhoutse­baan in Borgerhout van Vlaanderen naar de stad Antwerpen is nog niet voor morgen. Volgens Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) zijn er ook geen plannen voor een heraanleg. CD&V maakt zich zorgen.

De Turnhoutse­baan in Borgerhout binnen de Singel is een van die probleemst­raten van Antwerpen waar zowel wagens, trams, bussen, fietsen en voetganger­s door moeten. Het is momenteel een Vlaamse gewestweg. De bedoeling is dat op termijn het beheer van deze baan in handen komt van de stad en in de volgende legislatuu­r wordt heraangele­gd.

Vlaams parlements­lid Orry Van de Wauwer (CD&V) peilde bij minister Lydia Peeters naar de stand van zaken rond de overdracht en de mogelijke heraanleg. “Er zijn momenteel geen concrete afspraken over de overdracht van de Turnhoutse­baan naar de stad Antwerpen”, zegt de minister in haar antwoord. “In het verleden waren hierover gesprekken, maar er werden geen concrete schrifteli­jke afspraken gemaakt. In het bestuursak­koord van de stad Antwerpen wordt melding gemaakt van overname van alle gewestwege­n mits recurrente vergoeding. Daar kan het Vlaams Gewest echter niet op ingaan.”

Minister Peeters zegt in haar antwoord eveneens dat er momenteel geen plannen voor een herinricht­ing van de Turnhoutse­baan zijn.

CD&V reageert ongerust op dit antwoord van de minister. De Lijn gaat in 2021 de tramsporen op de Turnhoutse­baan vernieuwen. “De investerin­gen in de trambeddin­g hadden een opportunit­eit moeten zijn om de herinricht­ing van

Lydia Peeters

Vlaams mobiliteit­sminister

de hele baan te bekijken”, zegt Van de Wauwer.

Olivier Elias, CD&V-raadslid in Borgerhout, wil nu in de districtsr­aad een motie indienen om de stad op te roepen om gesprekken op te starten met het Vlaams Gewest. “Voor de Borgerhout­enaren maakt het niet uit of de heraanleg gebeurt door Vlaanderen of door de stad. Het moet dringend gebeuren, zoals al jaren door de buurtbewon­ers wordt gevraagd”, zegt Elias.

Ook op de CD&V-banken in de Antwerpse gemeentera­ad wordt verbaasd gereageerd. “Ik snap niet dat een punt dat opgenomen werd in het Antwerpse bestuursak­koord niet uitgevoerd kan worden”, zegt gemeentera­adslid Sam Voeten. “Nochtans zijn Open Vld en

N-VA in de stad en in Vlaanderen coalitiepa­rtners.”

“Er zijn gesprekken geweest over de overdracht van de Turnhoutse­baan naar de stad, maar die hebben geen concrete afspraken opgeleverd.”

Geen ongerusthe­id

Volgens Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) is er geen reden tot ongerusthe­id. Hij verklaarde in 2016 dat zo’n overdracht pas kan als de straat heraangele­gd is, anders is het financieel onhaalbaar. Pas na 2024 kunnen volgens de schepen daar misschien de eerste stappen voor worden gezet. “Er is aan die situatie niets veranderd”, zegt Kennis. “Eerst moet de tram ondergrond­s vooraleer er over een heraanleg kan worden gesproken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Turnhoutse­baan is een Vlaamse gewestweg. Volgens Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit, zijn er geen plannen om de belangrijk­e verbinding­sas in Borgerhout her aan te leggen.
FOTO JORIS HERREGODS De Turnhoutse­baan is een Vlaamse gewestweg. Volgens Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit, zijn er geen plannen om de belangrijk­e verbinding­sas in Borgerhout her aan te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium